Преди 301 години прословутият английски астроном Едмънд Хейли наблюдавал слънчево затъмнение. Изведнъж той забелязал странна промяна във времето, която съвпаднала с невероятния спектакъл в небето, пише Science Alert.

Според Хейли „хладината и влагата, които придружиха тъмнината… предизвикаха известно усещане за ужас“ сред присъстващите. Той обаче така и не успява да разгадае причината за появата на този променлив вятър.

Днес, благодарение на хиляди доброволци, учените най-накрая успяха да разгадаят мистерията.

Метеоролози от Университета на Рийдинг във Великобритания потърсиха помощта на 4500 граждани за техния специален експеримент. Целта – да се измерят метеорологичните ефекти, които частичното слънчево затъмнение на 20 март миналата година е предизвикало.

След като комбинират наблюденията от различни части на Великобритания с тези, направени на повърхността на метеорологичната станция (и от крайпътните сензори), екипът потвърждава, че атмосферата действително се охлажда по време на затъмнение. Забелязано е и специфично стихване на ветровете.

Според изследователите тази промяна в поведението на вятъра може да се припише на вариациите в онзи пласт от Земята, който разделя ветровете във височините от тези на повърхността.

„През последните години се появиха множество теории за променливия вятър. Ние обаче смятаме, че сме намерили най-точното обяснение“, коментира атмосферния физик Джил Харисън.