Ето къде може да наблюдаваме следващото пълно слънчево затъмнение

27 юни 2019 г., 14:40
631

Слънчевото затъмнение е явление, което се наблюдава при новолуние, най-малко два пъти в годината и най-много пет. Времетраенето на пълната фаза е обикновено между 2 и 3 минути, но може да достигне и до 7. Въпреки честата проява на този феномен, то остава сравнително рядко явление за дадено място от земната повърхност, като пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се случва средно веднъж на 37 години. Снимка: jo Crebbin / Shutterstock

На 2 юли жителите на някои части от планетата ще станат свидетели на пълно слънчево затъмнение. За 4 минути и 33 секунди Слънцето ще бъде покрито с тъмнина, съобщават специалистите от НАСА.

Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

От кои части на земята ще е видимо?

Пълното затъмнение ще може да бъде наблюдавано от жителите на южната част на Тихия океан, аржентинците и чилийците. Над тази територия Слънцето ще се окаже напълно в сянката на Луната. 

Свидетели на частично затъмнение ще станат обитателите и туристите на Еквадор, Бразилия, Уругвай и Парагвай.

Онлайн наблюдение

За щастие, пълното слънчево затъмнение ще може да бъде наблюдавано и онлайн благодарение на The Slooh Community Observatory. Шоуто ще започне в 22:15 ч българско време и ще приключи два часа и половина по-късно.

Ключови думи:
Коментари