Недалеч от плажовете на южна Испания, в местните блатисти райони, откриваме множество странни кръгови структури. Сякаш някога тук е съществувала древна и отдавна изгубена цивилизация. Повечето таблоиди побързаха да излязат със заглавия от типа на „Възможно ли е това да е отдавна изгубения град Атлантида?“. Едва ли. Археологическата находка обаче повдига някои наистина интересни въпроси.

Откритието е направено благодарение на дългогодишни сателитни проучвания, направени от археолозите от „Мерлин Бъроуз“ във Великобритания, както става ясно и от забележително заснетия документален филм на Ingenio Films, наречен Atlantica. Можете да видите неговия трейлър по-долу.

След като правят редица сателитни проучвания и въздушни снимки на крайбрежния район и блатата около национален парк „Доняна“, учените откриват доказателства за наличието на дузина скрити кръгови форми. Те се натъкват и на множество морски руини. Според създателите на филма това са „конкретни доказателства за съществуването на Атлантида“ (първоначалните твърдения за изгубения град говорят за големи кръгови структури, които са станали жертва на природните елементи).

Виж още: Изгубеното досие на Атлантида

„За първи път в историята – присъединете се към нашия екип, който открива действителните останки на митичната империя на Атлантида – казват още създателите на Atlantica. – Намерихме артефакти, които пасват и до най-дребния детайл на описанията, които Платон прави на Атлантида.“

Разбира се, това са наистина грандиозни твърдения, които не са подкрепени от каквито и да било научни археологически разкопки. Но дори и те да бяха факт, пак щеше да има доволно голямо поле за съмнения.

Митът за Атлантида се заражда благодарение на писанията на древногръцкия философ Платон. В диалозите „Тимей“ и „Критий“ от IV в. пр. Хр. той говори за мистериозна водна цивилизация, която е била в разцвета си около 9000 г. преди неговото време. Платон дори отбелязва, че Атлантида се е намирала „под Херкулесовите стълбове“ – днешния Гибралтарски проток между Северна Африка и Испания.

Виж още: Нан Мадол – загадъчната тихоокеанска Венеция

Повечето експерти обаче приемат, че историята за Атлантида е мит, примесен с елементи на достоверност (например вулканичното изригване на Санторини и падението на минойската империя). Общо взето Платон създава една алегория, подчинена на въпросната островна утопия. Той не е очаквал тя да бъде възприемана насериозно. Функцията й е била само една – да бъде проводник на идеи.

Името на националния парк „Доняна“ пък често се спряга като едно от потенциалните места на легендарния град. Според други теории обаче той се намира в Средиземноморието, Черно море, край Карибите, край крайбрежието на Африка, в Северно море и къде ли още не.

„Изберете си което и да е място по картата. Няма значение – все ще се намери човек, според когото Атлантида се е намирала именно там“, коментира Чарлс Орсър от Нюйоркския университет пред National Geographic.

Източник: iflscience