Някои хора споделят, че са имали т.нар. извънтелесни преживявания или „астрални пътувания” – усещането, че излизат от физическото си тяло и го гледат отстрани. Екип от учени се свърза с жена, която твърди, че може по желание да влиза в такова състояние, и я подложи на изследване с мозъчен скенер. Резултатите от изследването са невероятно интересни.

Андра Смит и Клод Месие от Университета на Отава описват способностите на жената в публикация в списание „The Frontiers of Human Neuroscience”:

„Тя можеше да види как се обръща във въздуха над тялото си, как лежи неподвижно и как се върти заедно с хоризонталната равнина. Понякога съобщава, че вижда себе си отгоре, докато се движи, но остава със съзнание за неподвижното си „реално” й тяло. Не докладва никакви особени емоции, свързани с преживяването.”

Как изобщо е възможно? Случва ли се наистина? Учените откриват, че в мозъка на участничката се случва нещо стъписващо и съответстващо на разказа й: функционалния магнитен резонанс показва „силна деактивация на визуалния кортекс”, и същевременно „активиране отляво на няколко области, свързани с кинестетичната образност” – или мисловните ни представи за физическите движения. Това е частта от мозъка, която прави въможно взаимодействието ни със света – това, което ни кара да усещаме къде и в какво положение се намира тялото ни.

Това е първият път, когато подобно преживяване е научно документирано и анализирано.Учените знаят, че извънтелесните преживявания може да бъдат предизвикани от „мозъчни травми, липса на сетивни стимули, преживявания, близки до смъртта, наркотични вещества, дехидрация, по време на сън, електрическа стимулация на мозъка, и други. При някои могат да бъдат съзнателно предизвикани.” Това е може би първият изобщо документиран случай изобщо, при който някой може да влезе в подобно състояние, когато иска.