Откритието е плод на десетгодишната работа на експерти, които отхвърлят идеята, че паметникът е направен под влиянието на древните египтяни или на извънземни. Учените не са съгласни и със схващането, че Стоунхендж е праисторическа обсерватория, място за лечение, храм на слънцето или на древните друиди, пише Daily Mail.

Камъните символизират предците на различните кланове – ранни земеделски родове от края на каменната ера, чието съвместно съществуване било белязано от конфликти и религиозни различия.

„Когато е строен Стоунхендж, се развива една обща за целия остров култура – еднакъв стил къщи, керамика и др.”, казва Професор Майк Пиърсън от Шефийлдския университет. „Това е съвсем различно от регионализма на предходните векове.” Построяването на монумента също подчертава този нов дух на сътрудничество. „Стоунхендж сам по себе си е бил мащабно начинание, изискващо труда на хиляди, за да се преместят камъни чак от западен Уелс, да се оформят и изправят”, продължава той. „Дори самата работа, изискваща всички буквално да теглят заедно, трябва да е била акт на обединение.”

Мястото и преди това е имало специално значение за праисторическите британци – алеята, ориентирана спрямо слънцестоенето, почива върху серия естествени земни форми, които по случайност формират ос между посоките на летния изгрев и зимния залез. Тази предварителна значимост обяснява защо древните са избрали да построят Стоунхендж именно там. „Това би обяснило защо има осем паметника, ориентирани спрямо слънцестоенето, в района на Стоунхендж: брой, който не се среща никъде другаде. Вероятно са възприемали това място като центъра на света,” казва Пиърсън.

Макар че сега в деня на лятното слънцестоене край Стоунхендж се събират много хора, зимното е било по-важно за тези, които са построили паметника между 3000 и 2500 г. пр. н.е. „Главната ос изглежда е в противоположна посока на летния изгрев и насочена към зимния залез, рамкирана от най-голямата каменна композиция – огромния трилитон.” При анализ на откритите свински зъби учените установяват, че в средата на зимата в района се е яло много повече свинско, отколкото по всяко друго време на годината.

Колкото до архитектурните влияния, всички те могат да се открият в по-ранни паметници и постройки в рамките на Британия. Те произхождат от Уелс и Шотландия, категоричен е Пиърсън.