Повечето хора вярват, че сънищата непременно означават нещо. Ако впуснат в действие въображението си, най-вероятно ще намерят и точното му обяснение или приложение. Според изследване, поместено в Newsweek, по-голямата част от хората вярват, че сънищата са път към подсъзнанието, към скритите ни мисли, чувства, страхове и желания. Е, о този извод е стигнал още Зигмунд Фройд, който несъмнено е един от най-успешните психоаналитици на всички времена, както и основател на едно от основните течения в психотерапията – психоанализата.

Днес учените са единодушни по отношение на някои от повтарящите се сънища, които смятат, че имат сходно тълкуване. Ето ги и тях.

1. Сънувате, че падате отвисоко.

Падането от голяма височина е сред най-честите сънища. Съществува мит, че ако в съня си стигнете до земята, значи наистина ще умрете. Трябва да ви успокоим, че това не е ни най-малко доказано. Е, най-вероятно все някога ще умрете, както всички останали, но едва ли ще има нещо общо с този сън. В общи линии сънуването на падане отвисоко означава или страх, че ще се провалите в дадена област, или издава тревогата ви от нещо, което предстои, нещо непознато или просто нещо, което е извън контрола ви.

2. Сънувате, че сте голи на обществено място.

Сънували ли сте някога шантав сън, в който се появявате в училище или в офиса чисто голи? Това най-вероятно говори, че се намирате под голям стрес на този етап от живота си. Този сън може да се интерпретира също в посока на разкриване, разголване – може би съжалявате, че сте разкрили прекалено много от душата си пред човек, който не го заслужава, или пък се страхувате да се разкриете напълно пред някого. Помислете дали не се опитвате да скриете нещо от някого и дали това всъщност не ви натоварва прекалено много.

3. Сънувате, че ви преследват.

Да сънувате, че някой ви преследва, може да бъде доста стресиращо. Много хора биха се събудили. Подобен сън най-често говори за това, че в реалния си живот се опитвате за избягате от нещо или някого. Би трябвало да се изправите лице в лице срещу проблема и да се опитате да го разрешите.

4. Сънувате, че ви пада зъб.

Също малко шокиращо. Учените казват, че зъбите са свързани дълбоко с вътрешния ни свят, с нашата мъдрост, световъзприятие, способност да общуваме и да създаваме връзки. Следователно падането на зъб или зъби може да говори за страх от загуба на близък човек, страх от обвързване, страх да покажем истинските си чувства пред другите.

5. Сънувате, че умирате.

Един от най-страшните сънища, които обаче са спохождали почти всеки. Плюсът е, че се събуждаме с чувство на благодарност, че е било само сън и че дишаме. Учените са единодушни, че страхът от смъртта е праисторически, тоест заложен е изначално у човека, независимо дали мисли за смъртта, или не. Обикновено се тълкува в смисъл на необходимост от промяна – нещо от вас умира, за да направи място за друго. Същото е при сън за смъртта на близък човек (несъмнено най-травмиращото преживяване). Не го възприемайте така, сякаш той ще умре, а по-скоро като настъпваща или вече настъпила промяна във вашите взаимоотношения или в живота на обекта на съня ви.

6. Сънувате, че сте на изпит.

Изпитите винаги са стресови преживявания. Това е момент, в който рядко показваме всичко, на което сме способни, рядко успяваме да мислим трезво и разумно. Такива сънища обикновено се появяват, когато сме нервни или напрегнати, защото чувстваме, че някой не гледа под лупа в реалния живот, преценява ни, наблюдава ни, разучава ни. На кого би му било приятно?

7. Сънувате изневяра.

Ако сънувате, че партньорът ви изневерява, не допускайте това да повлияе на реалните ви отношения. Понякога сънищата могат да бъдат изключително живописни и когато се събудим, имаме чувството, че е реалност. Не ставайте подозрителни към половинката си заради подобно нещо. Тези сънища обикновено говорят за това, че сме несигурни в партньора си. Потърсете причината за това. Психоаналитиците твърдят, че ако сънувате как вие или половинката ви изневерява, то със сигурност има върху какво да работите във връзката си.

8. Сънувате, че летите.

Най-сетне нещо приятно, въпреки че е възможно да предизвика и чувство на страх. Сънищата, свързани с летене, обикновено е разчитат в две посоки. От една страна, може да означава усещане за независимост и свобода – точно обратното на съня с падането. От друга страна, може да говори и за желание да се откъснете от действителността, да избягате, да полетите, да се извисите над проблемите.

9. Сънувате бременност.

Ако сте жена и сънувате, че сте бременна, или сте мъж и сънувате, че половинката ви е бременна, това обикновено говори за вътрешен страх – от неизвестността, от поемането на отговорност, от бъдещето. Също така е възможно да изразява съмненията ви дали ще бъдете достатъчно добър родител. Изследователите казват, че ако вече сте родител и сънувате бременност, това изразява страх, че не можете да предпазите детето си от света, и желание ви да го върнете там, където е било на сигурно място. 

Съзнавани или не, страшни или приятни – сънищата ни подсказват предположения, факти, истини, предположения. Опитайте се да ги осмислите разумно и да вземете най-доброто от тях, което ще ви помогне да намерите спокойствието си в реалния живот.

Цветелина Велчева