Каква е вероятността да срещнете някого, роден на една и съща дата с вас? Суеверните хора виждат в това мистични предзнаменования, а материалистите ги обясняват с прости съвпадения. Наистина ли е толкова просто? Доктор Бернард Д. Бейтмън, професор по психиатрия в университета във Вирджиния усилено се занимава с научен анализ на съвпаденията, за да открие има ли логика в тях като явления, разказва "Мениджър Нюз".

Съвпаденията като феномен са изследвани и преди това. Основателят на статистическия отдел на Харвардския университет Фредерик Мостелър и неговият колега Пърси Диаконис опитали да изчислят как нараства вероятността рождения ден на няколко напълно непознати помежду си хора, събрани на едно място да е в един ден.

Както знаем, годината има 365 дни, а високосната - 366. Така че, за да има поне двама, родени на една и съща дата в една компания, общият брой на хората в нея трябва да превишава 366. Учените обаче изяснили, че в компания от 18 души шансовете поне трима да имат една и съща рожденна дата са 50 на 50, в група от 88 души, поне двама ще имат една и съща рождена дата, а в компания от 187-ма не по-малко от четирима ще имат съвпадение на датата на раждане.

И на лотария хората печелят по-често, отколкото предполагаме. Така например Мери Воуланс от Торонто, Канада, два пъти печели през 2006 г., вписвайки в лотарийните си билети цифри, които й се присънили. Миналата година Диана и Кери Кармайкъл от Аризона за втори път спечелили джакпот след като късметът им се усмихнал 1995 г.

Далеч по-сложно е да се обясни случая с жена, подложена на тормоз и насилие от мъжа си. Веднъж, когато се приготвяла за поредна среща с него, на която той за пореден път щял да й иска прошка, заради което така и не намирала сили да се раздели завинаги с агресора,телефонът й звъннал. Оказало се, че отсреща са сбъркали номера. Но жената се заговорила и от дума на дума, станало ясно, че случайността я е свързала също с жертва на домашно насилие. Нашата героиня възприела това като знак от съдбата, че повече не бива да прощава на мъжа си. Срещнала се с него и му съобщила, че е взела решение да се разделят.