Археолозите са използвали сателитни снимки с висока резолюция, за да разрешат най-накрая мистерията около древните хора на район Наска в Перу, пише Science Alert.

Мистерията се върти около серия от внимателно построени, спираловидни дупки, наречени puquios, заровени в земята в пустинята Наска, Южен Перу. Тези странни формации не могат да бъдат датирани с помощта на традиционни техники, а местното население не оставя след себе си никакви доказателства за това кога за първи път се установило, така че археолозите прекарват векове в опити да разберат тяхната цел.

Сега, Роса Ласапонара от Института по методологии за анализ на околната среда в Италия описва как изучава изображения, заснети от въздуха, благодарение на които разбира как тe са свързани с околните селища, които се оказват по-лесни за датиране.

Тази информация дава представа за това как е създадена тази мрежа от тунели и пещери в Наска. Сега се смята, че основната цел на puquios е била да даде възможност на общностите да оцелеят в район със силно засушаване: те по същество представляват иновативна хидравлична система  за извличане на вода от водоносните пластове под земята.

“Системата е била много добре развита”, казва Ласапонара. "Използвайки неизчерпаемо водоснабдяване, системата допринася за развитието на интензивно земеделие в едно от най-сухите места в света”.
Lasaponara добавя, че за изграждането на puquios трябва да е използвана “специализирана техника”. “Това, което е наистина впечатляващо са големите усилия, организация и сътрудничество, необходими за изграждането и поддръжката на такава система”, казва тя.

Спираловидните дупки насочват вятъра в подземни канали. Вятърът след това избутва водата от дълбоки подземни резервоари до местата, където трябва. Всяка вода, останала след това се съхранява в повърхностни басейни. Строителството е на толкова високо ниво, че някои от puquios функционират и днес.

Според Ласапонара изграждането на нещо от такъв мащаб би изисквало добро познаване на геологията на района, както и годишните колебания във валежите.