Учените най-накрая имат представа какво предизвиква образуването на загадъчните голи кръгове в песъчливите пустинни тревисти терени на Намибия. Нови изследвания показват, че при т.нар. вълшебни кръгове растенията се позиционират по такъв начин, че да се възползват максимално от водните ресурси в района, пише Science Alert.

С други думи – всичко е свързано с опитите на местната флора да оцелее. Тази хипотеза бе предложена за първи път през 2014 г. Днес обаче изследователите разполагат с още доказателства, които я подкрепят.

Тези обширни симетрични кръгове от суха земя вълнуват учените години наред. За първи път са забелязани в пустинята Намиб, но наскоро се появиха подобни и в Австралия. Кръговете достигат до 34,7 метра и често са обградени от растителност. Най-интересното е, че не са един и два. Могат да бъдат открити милиони подобни странни феномени. Учените предполагаха, че те се образуват от термити, които изгризват корените на растенията, или пък от недостиг на вода (или и от двете).

Най-новото проучване, проведено в Намиб от екип от учени от Университета Индиана и Университета Пардю, подкрепя теорията за недостига на вода.

Изследователите измерват внимателно степента на проникване на водата, влагата на почвата, биометричните данни на тревата и разстоянието между кръговете. Резултатите са повече от красноречиви.


Снимка: orxy / Shutterstock

Оказва се, че степента на проникване на водата в самите кръгове е много по-висока. Това до голяма степен се дължи на по-едрите парчета почва, както и на корените на растенията, които са значително по-големи във вътрешността на кръговете.

„Оказва се, че тревата прокарва корените си във вътрешната част на кръговете, като по този начин се конкурира за вода - казва Ликсин Уанг, един от изследователите - Когато вали, водата потича към краищата на кръговете, където корените на тревата могат да я поемат.“

Учените смятат, че голите петна земя изпълняват ролята на своеобразни резервоари. Те спомагат за процеждането на повече вода, която тревата по краищата успява да използва. Съответно – растенията се подреждат по естествен начин в кръгова форма около тези резервоари.

Gallery

Снимка: Felix Lipov / Shutterstock