Преди 50 години Айзък Азимов предсказа как ще изглежда 2014 г.

02 октомври 2014 г., 14:10
1443

Olga Popova / Shutterstock.com

Преди 50 години Световният панаир кара Айзък Азимов да се замисли за бъдещето и по-специално – за това как би изглеждала 2014 г., пише io9.

Именно поради тази причина той написва есе, публикувано в „Ню Йорк Таймс“. В него Азимов има добри попадения, особено когато говори за взаимоотношенията ни с роботите – „нито ще се срещат често, нито ще бъдат особено добри през 2014 г. Но ще съществуват.“ Освен това писателят предрича GPS-а и широката употреба на полуфабрикатите, но същевременно вярва, че хората ще построят и подземен град с огромни ферми на повърхността.

Ето откъс от самото есе: 

„На панаира има една подземна къща, която е показателна за бъдещето. Ако прозорците й не са поляризирани, те могат да променят „пейзажа“, играейки си със светлината. Ще има крайградски къщи, които ще са под земята. Температурата в тях ще се контролира лесно. Те ще са независими от прищевките на времето. Въздухът ще се пречиства, светлината ще се контролира. Ще се срещат доста често. 
На Световния панаир в Ню Йорк през 2014 г. Futurama на General Motors може и да представи на посетителите пейзажи, изпълнени с подземни градове. На повърхността ще се простират огромни тревни площи – пасища и паркове. Малка част от тези места ще бъдат заети от хората.

Джаджите ще продължават да облекчават хората от ежедневните им досадни задачи. Устройствата в кухнята ще бъдат изработени така, че да подготвят „авто ястия“, ще нагорещяват водата и ще я преобразуват в кафе, ще препичат хляба, ще пържат, ще приготвят яйцата, ще запичат бекона и т.н. Закуската ще се „поръчва“ още предната нощ и ще е готова в определения от нас час на сутринта.  Цели обеди и вечери, в които храната ще е полуприготвена, ще се съхраняват във фризера, докато не решим да ги обработим. Предполагам обаче, че дори през 2014 г. ще е препоръчително да имаме малко кътче в кухнята, в което ще можем ръчно да приготвяме някои ястия, особено когато очакваме гости.

Роботите нито ще се срещат често, нито ще бъдат особено добри през 2014 г. Но ще съществуват. Настоящото изложение на IBM на панаира не включва роботи, но е посветено на компютрите, които се представят в цялата им невероятна комплексност. Те изпъкват особено с факта, че могат да превеждат от руски на английски. Ако машините са толкова умни днес, какво ли ни очаква след 50 години? Именно подобни компютри, но далеч по-миниатюризирани, ще представляват „мозъците“ на роботите. Нещо повече – на панаира през 2014 г. едно от основните неща, които IBM ще представи, може и да е робот-прислужница – голям, непохватен и бавен, но способен да взима, подрежда, чисти и манипулира отделни уреди в дома. Вероятно за присъстващите ще е забавно да разхвърлят боклуци по пода на изложението, само за да видят как роботът бавно, но сигурно ги взима, определя ги като отпадъчни и ги заделя настрана. Вероятно ще се появят и роботи-градинари."

Останалата част от есето можете да прочетете тук.

Коментари