Лекарското мнение: Щеше ли да оцелее Аря от „Игра на тронове“ с тези прободни рани?

16 юни 2016 г., 08:37
7610

Кадър от "Игра на тронове". Източник: HBO

В „Игра на тронове“ има дракони, ледени зомбита, бебета демони и какво ли още не. Но най-нереалистичното нещо, което някога се случвало в сериала на HBO, може би е скорострелното оздравяване на Аря Старк, след като е намушкана неколкократно в последните два епизода.

Insider решава да се обърне към специалист, който може да прецени дали наистина е възможно подобно възстановяване – и неговата прогноза за Аря не е никак благоприятна.

Д-р Джефри Рауниг е педиатър, който работи за американския флот и е обучен за спешна реакция на бойното поле. Освен това, той е голям фен на „Игра на тронове“.

Рауниг обяснява, че най-важният въпрос за оцеляването на Аря е дали – или не – ножът на бездомничето е пробол перитонеума – мембрана, която обвива коремните органи, сред които  червата, бъбреците, стомаха и черния дроб.

„От прободните рани, които пробиват перитонеума, около повината ще нанесат щети на вътрешните органи.“ - обяснява той. „Това е важно заради начина, по който наблюдаваме възстановяването на Аря.“

„Нека проследим веригата от събития: Аря е намушкана между шест и десет пъти, с една много дълбока прободна рана, за която мога да съм 100 процента сигурен, че е пробила перитонеума. Тя скача в мръсна вода, препъва се по улиците, кърви силно, дават ѝ малко супа и „маково мляко“ и я превързват.“

Ако приемем, че няма травматичен хирург или опитен специалист по спешна медицина, който междувременно да е дошъл край леглото, това е степента медицинска помощ, която тя е получила. На сутринта се събужда и тича по улиците без очевидно никакви последици от нараняванията.“

Колко от това е възможно?

Ясно е, че в свят, в който може да съживиш мъртвец, всичко е възможно. Има шанс прободните рани да не са засегнали жизненоважни органи, заради което може да не умре веднага от загуба на кръв или перитонит – инфекция, причинена от пробиване на червата.

„Маковото мляко“, което ѝ дава Лейди Крейн може да облекчи болката на Аря, но след като е опиат, според Рауниг „тя ще е дрогирана до козирката и няма да скача по улиците като Жан-Клод Ван Дам“.

Така че: има шанс прободните рани сами по себе си да не убият Аря, макар че бягството с елементи на паркур е твърде малко възможно. Това обаче не е основният проблем.

„Това, което не ми се вярва да е възможно, е способността ѝ да избегне каквато и да било инфекция и да не е в пълен септичен шок, след като се потапя в отвратително мръсния градски канал с отворени рани.“ – казва Рауниг. „Без мегадоза широкоспектърни антибиотици от IV поколение, тя е общо взето мъртва.“

Това е то. По всяка вероятност Аря би била просто поредното допълнение към Залата на лицата.

Източник: Business Insider

 

Коментари