В продължение на 153 епизода и седем години феновете на „Момичетата Гилмор“ са били свидетели на върховете и спадовете в отношенията на симпатичното дуо майка-дъщеря Лорелай и Рори Гилмор. На пръв поглед двете биха могли да бъдат сестри, защото трийсетина годишната Лорелай е родила дъщеря си още като тийнейджър и поддържа с нея тесни приятелски отношения. Не на последно място защото самата Лорелай на времето е страдала под опекунството на строгата си майки Емили Гилмор. Феновете възприемат изключително близките им взаимоотношения като много хубави и позитивни, но психоложката д-р Никол ЛеПера рисува напълно различна картина.

Психоложка смята отношенията майка – дъщеря за проблематични

В един туит ЛеПера заклеймява проблематичната съзависимост на двете героини, като пише: „Лорелай и Рори са класически пример за съзависими  майка и дъщеря. Рори изпада в ролята на възрастен благодарение на своята емоционално незряла майка. Лорелай от своя страна използва дъщеря си като единствен душеприказчик и така границите се размиват – тя е свръх намесена във всеки аспект от живота на Рори.“ Това се проявява преди всичко под формата на контрол, манипулация и скриване на информация (поради страх от ответната реакция). Така например Лорелай винаги е искала да следва в елитния Харвардски университет и посреща с мълчаливо неодобрение кандидатстването на дъщеря си в Йейл, защото проектира върху нея собствените си мечти. По-нататък психоложката изтъква: „Те никога не комуникират открито и демонстративно мълчат по време на конфликти. Този пристрастяващ сериал проследява драматичната им връзка, без да засяга истинската болка и срама от подобни дисфункционални, съзависими отношения.“  

Мненията на феновете са разделени

Докато някои почитатели не са съгласни с този анализ („Оставете на мира „Момичетата Гилмор!“, „Всичко това прави от „Момичетата Гилмор“ перфектно развлекателно шоу“), то други разпознават себе си в тази динамика. Така например една потребителка на име Ема коментира: „Сериалът представя тази съзависимост като нещо хубаво. Винаги съм се удивлявала колко много общи черти намирам между моя живот и героините. Но в трийсетте си години много работих върху себе си и разбрах, че е важно да се поставят граници. Обичам майка си – но и себе си също“.

В друг туит ЛеПера все пак пояснява, че въпреки всичко много цени култовия сериал. Реалистичното отразяване на една дисфункционална връзка не превръща задължително „Момичетата Гилмор“ в лош сериал.