Шведският актьор Макс фон Сюдов, който изпълни ролята на Триоката врана в сериала „Игра на тронове“, почина на 90-годишна възраст.

Фон Сюдов се превъплъти и в отец Мерин в „Екзорсистът“. Той бе номиниран за две награди „Оскар“ през цялата си кариера – съответно за „Пеле Завоевателя“ (1987) и „Ужасно силно и адски близо“ (2011).

Освен че участва в 11 филма на Ингмар Бергман, роденият на 10 април 1929 г. актьор има и изключително активна холивудска кариера – от „Специален доклад“ и „Злокобен остров“ до „Междузвездни войни“.

Въпреки че се появи едва в три епизода от "Игра на тронове", Фон Сюдов направи огромно и трайно впечатление на феновете, превъплащавайки се в Триоката врана - магическо създание, което вижда всичко и наставлява Бран Старк. Последният епизод, в който участва, се казва The Door - в него Бран научава истината за Ходор.

Макс фон Сюдов започва актьорската си кариера през 1951 г. Няколко години по-късно се премества от родния си град Лунд в Малмьо, където се запознава със знаменития режисьор Ингмар Бергман. Първите му роли са именно в негови ленти - "Седмият печат" (1957 г.), в който играе на шах със Смърттаи, и "Изворът на девственицата" (1960 г.). Снима се в общо 11 филма на Бергман, сред които и "Поляната с дивите ягоди".

Източник: Mashable