По време на дългогодишната история на киното филмовата продукция се е променила много – като че ли все повече внимание се обръща не на качеството и на посланията, а на комерсиалното. Условията на работа също са претърпели трансформация и зависят от субективни фактори. Дори главните роли в една продукция да си делят двама актьори, това съвсем не означава, че ще получат еднакво заплащане.

Всичко това зависи от бюджета на продукцията, от условията на договор на актьорите, от тяхната популярност и опита им.

Ето няколко забележителни примера за несправедливо ниски хонорари на актьори, изиграли важна роля в касови филмови продукции:

Gallery
Баркхад Абди

1. Баркхад Абди получава едва 65 000 долара за ролята си във филма „Капитан Филипс“ (2013 г.). С това свое участие си печели номинация за Оскар за поддържаща роля, въпреки че никога преди това не е участвал във филм. Прочутата му реплика: „Погледни ме, погледни ме. Сега аз съм капитанът!“ е пълна импровизация. Продукцията носи приходи от 220 милиона долара.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Джим Кери и Джеф Даниълс - 2014 г., Лос Анджелис

2. Джеф Даниълс получава хонорар от 50 000 долара за участието си във филма „От глупав по-глупав“ (1994 г.) за ролята си на Хари. В същото време неговият партньор Джим Кери получава 7 милиона долара, въпреки че е едва в началото на кариерата си и въпреки че бюджетът на филма е едва 16 милиона. Продукцията обаче носи печалби от 247 милиона долара.

 Снимка: Shutterstock

Gallery
Джона Хил, 2016 г., Лос Анджелис

3. Джона Хил – за да работи с Мартин Скорсезе, Джона Хил приема минимално заплащане от 60 000 долара за ролята си във филма „Вълкът от Уолстрийт“ (2013 г.), докато Леноардо ди Каприо получава 10 милиона долара. Джона Хил дори заявява, че е готов самият тоя да плати само и само да работи с Мартин Скорсезе. Актьорът е номиниран за Оскар в категорията за най-добра поддържаща роля, а самият Леноардо ди Каприо получава номинация за най-добър актьор. Продукцията се превръща в най- печелившата на Мартин Скорсезе и докарва приходи от 392 милиона долара.

БОНУС:

4. Помните ли филма „Боговете сигурно са полудели“ от 1980 година? Главният актьор Нхау от Намибия получава хонорар  от 300 долара, въпреки че приходите от филма надхвърлят 200 милиона.

По материали от: unbelievable-facts.com

Снимка: Shutterstock