Най-вероятно всеки знае коя зодия е. Но имате ли представя към кой елемент принадлежите? Учението за четирите елемента описва живота като резултат от взаимодействието на огъня, водата, земята и въздуха. С това учение се занимават най-вече древногръцките философи, които приравняват четирите елемента с боговете. Ето защо до ден-днешен на всеки от елементите се приписват определени качества.

Например огънят символизира страст, а земята – дисциплина. Зодиакалните знаци се разпределят в групи по три към всеки елемент и подобно на асцендента, датата и часа на раждане оказват влияние върху характера на един човек. Освен това всеки елемент има свой цвят. Като се ръководихме от цвета и качествата, които му се приписват, създадохме рецепти за най-подходящото смути за съответния елемент. С тази гъмжаща от витамини напитка всеки ще започне деня си бодър и освежен.

Огън: Овен, Лъв, Стрелец

Цвят: червен

Огнените знаци винаги са в добро настроение и енергията рядко ги напуска. Представителите на тези зодии са страстни натури и тъй като в тях буквално тлее огън, лесно се въодушевяват. Същевременно Овенът, Лъвът и Стрелецът са истински самотни бойци и понякога се затварят в себе си. За да се разпали огънят в тях, ще помогне едно червено смути с малко чили. Малините му придават приятна сладост, а портокалът доставя солидна доза витамин С, който стимулира метаболизма и укрепва имунната система.  Мангото пък е богато на витамин А, който помага на зрението.

- Малко чили (в зависимост от това колко обичате люто)

- 100 г малини

- 1 портокал

- ¼ манго

- вода

Земя: Телец, Дева, Козирог

Цвят: зелен

Телецът, Девата и Козирогът гледат реалистично на живота и са стъпили здраво на земята. За тях е много важно животът им да е подреден и организиран. В очите на околните изглеждат благонадеждни и добросъвестни, но също така малко строги и консервативни. На дисциплинираната им същност идеално подхожда зелено смути, което ще ги снабди с достатъчно енергия и допълнителни баластни вещества, стимулиращи храносмилането. Авокадото помага мастноразтворимите витамини да се усвоят по-добре от организма, джинджифилът подсилва имунната система, а ананасът придава сладко-кисела нотка на смутито, така че да се притъпи зеленчуковият му вкус.

- ½ авокадо

- 100g спанак

- 50g ананас

- ¼ краставица

- малко джинджифил

-  вода

Въздух: Близнаци, Везни, Водолей

Цвят: жълт

За Близнаците, Везните и Водолея казват, че били вятърничави и непостоянни – също като въздуха. Те са общителни, лесно се нагаждат към промените, обичат да пътуват и трудно се задържат на едно място. На неспокойната им същност ще се отрази чудесно едно жълто смути от манго, банан, портокал и лимон.  То ще снабди тези въздушни знаци с много енергия и витамин С. Добавената куркума придава на напитката великолепен жълт цвят, облекчава проблемите с храносмилането и действа профилактично срещу Алцхаймер и рак.

 - 2 чаени лъжички куркума на прах

- ¼ манго

- 1 банан

- 1 портокал

- малко лимон

- вода

Вода: Рак, Скорпион, Риби