Египетското министерство на антиките показа на обществеността множество добре запазени саркофази и бронзови статуетки. Те са открити в Сакара – огромен некропол на древноегипетската столица Мемфис, където са издигнати дузина пирамиди и множество древни коптски християнски манастири.

Сред 150-те бронзови статуетки откриваме и една, която е създадена от Имхотеп, който „променя облика на архитектурата“ в древния свят, заяви пред репортери Мустафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет.

Имхотеп, който живее през 3-тото хилядолетие пр. н.е., изгражда Пирамидата на Джосер – една от най-ранните пирамиди и най-древната от съхранените каменни пирамиди. По-късно той се превръща в бог на лечението.

В момента целта на археолозите е да открият гробницата на Имхотеп, казва Вазири.

Другите статуетки изобразяват различни богове и богини, включително Бастет, Анубис, Озирис, Амон Ра, Изида, Нефертум и Хатор.

Две от откритите статуетки. Източник: Египетското министерство на антиките

Археологическата мисия открива и „250 дървени саркофази с мумии, датирани от Късния период“, около 5 век пр. н.е., допълва Вазири.

В един от саркофазите екипът се натъква на недокоснат и запечатан папирус. Той е пренесен в лабораторията на Египетския музей в централната част на Кайро, където ще бъде възстановен и изучен. Според Вазири папирусът е дълъг около 9 метра и вероятно съдържа глави от Книгата на мъртвите - древноегипетски погребален текст, служил за подпомагане на погребвания по време на пътешествието му към Дуат (задгробния свят). Този религиозно-магически сборник, обясняващ вярванията на древните египтяни, е създаван и редактиран от много жреци в течение на около 1000 години. В него има молитви, песнопения и заклинания, свързани с погребалните обичаи.

Саркофазите ще бъдат преместени в Големия египетски музей, който властите се надяват да открият близо до пирамидите в Гиза в Кайро по-късно тази година след многократни забавяния. Надеждата е, че той ще подпомогне възраждането на туристическата индустрия в страната, която бе засегната значително както от революцията от 2011 г., така и от пандемията. В последно време пък спря и потокът от руски и украински туристи, които представляваха голяма част от посетителите на страната.

През март тази година в Сакара бяха открити пет древни гробници на фараони, а през януари 2021 г. Египет обяви, че археолози са се натъкнали на повече от 50 дървени саркофага, датирани от Новото царство, което просъществува до 11 век пр. н.е.

Източник: Science Alert