Когато настъпи криза или национална трагедия, въпрос на време е различните теории на конспирацията да започнат да върлуват навсякъде. Пандемията с COVID-19 не е изключение. От съмнителна „ваксина“ до пиенето на урина – представяме ви някои от най-странните алтернативни обяснения и лечения, които в момента преобладават из мрежата.

SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, е избягал от лаборатория

На 9 март бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинежад обяви в Twitter, че COVID-19 е биооръжие. Постът му включваше и писмо, написано до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което Ахмадинежад изразява своите опасения за вируса. След като теорията му малко по малко придоби популярност, New York Post публикува материал, който предизвика допълнително объркване и като цяло предоставя невярна информация, граничеща с параноята. Някои интернет потребители дори започнаха да твърдят, че Бил Гейтс има роля в синтезирането на вируса в лаборатория, тъй като това е било изгодно от бизнес гледна точка и за него, и жена му (въпреки факта, че фондацията на двамата вече дари милиони за битката с COVID-19).

Теорията, че вирусът е „избягал“ от лаборатория, доби толкова широка популярност, че бе проведено реално изследване, което да я опровергае. То е публикувано в научния журнал Nature Medicine и може да прочетете повече за него тук.

SARS-CoV 2 е дошъл от Космоса

Панспермия е теория, според която животът на Земята е бил пренесен от други далечни места от космоса. Поддръжниците на тази хипотеза приемат идеята, че животът е бил пренесен под формата на спори чрез астероидите, които са паднали на нашата планета преди милиарди години. Проф. Чандра Викрамасинге от Бъкингамския център по астробиология заяви по-рано тази година, че огнената топка, която освети небето над северен Китай през изминалия октомври, най-вероятно е източникът на SARS-CoV-2, въпреки че нямаше данни за метеорити, открити на земята.

Сходствата, които SARS-CoV 2 има със SARS и MERS са доказателство, че теорията на проф. Викрамасинге не е особено добра. Малко вероятно е извънземен вирус да еволюира по абсолютно същия начин, по който и родените на планетата ни патогени.

COVID-19 дори не е вирус, а 5G, пържещо мозъците ни

Мислите си, че 5G е следващото поколение мобилен интернет, който ще предостави много по-висока скорост и надеждност на връзката? Не и според теориите на конспирацията. Според тях COVID-19 не е вирус, а ефект от 5G кулите, които се появиха за първи път през 2019-а. Това, разбира се, са глупости, но този слух не престана да циркулира из социалните платформи отчасти благодарение и на някои звезди.

Певицата Кери Хилсън, която има над 4,2 млн. последователи в Twitter например бе сред хората, които разпространяваше този слух. Същия ден, в който тя написа пост за него в социалната мрежа обаче, бе посъветвана от нейния екип да го изтрие.