Покрай COVID-19 се нароиха множество теории на конспирацията. Според някои хора фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е подала патент за коронавируса още през 2015-а. Други твърдят, че смъркането на кокаин може да ни предпази, а пиенето на сребро или инжектирането на дезинфектант – да ни излекува от него. Разбира се, има и хора, според които вирусът е дошъл на Земята посредством астероид. Спойлър: не, не е.

Една от най-разпространените и опасни теории на конспирацията, свързани с пандемията, е тази, че 5G предизвиква или разпространява вируса. Все едно да твърдим, че WI-FI води до трипер или радио вълните - до наранявания по тялото. Разбира се,  не съществува каквато и да било научна основа за подобни твърдения. Това обаче не пречи на хората по цял свят да атакуват и палят телефонните кули и да тормозят телекомуникационните служители (в някои крайни случаи – дори се опитват да ги заразят с COVID-19 – постъпка, която в САЩ се третира като терористичен акт).

Сега една компания реши да предложи решение на тази несъществуваща заплаха.

Само за няколкостотин долара можете да си закупите защита от 5G-то под формата на USB флашка със стикер. Компанията, наречена 5GBioShield, рекламира продукта като „лек срещу вредната радиация, електро-смогът и биологичните заплахи“.

Според създателите продуктът, който сам по себе си не представлява нещо повече от лъскава флашка, проектира „холографски пласт“ около носителя. Достатъчно е просто да я включите в телефон или друго подобно устройство. Нещо повече – този „био щит“ „възстановява кохерентността на геометрията на атомите, което води до перфектна индукция на живителните сили, като (пре)създава сърдечна кохерентност посредством плазмена поддръжка и интерактивност“. Каквото и да значи това. Ако този гювеч от думи не ви е впечатлил до момента, компанията също така обещава, че "5GBioShield с нано пласт представлява квантов холографски катализатор, спомагащ за балансирането и хармонизацията на вредните ефекти от небалансираната електрическа радиация“. Компанията добавя, че нано пластът работи или на 8, или на 40 метра.

Супер. Няма нужда да търсите в интернет – няма да намерите друг нано пласт, който да работи на по-голям диаметър от този.

Устройството се предлага за 346 долара (или за 973, ако решите да си вземете 3). То е „резултат от проучвания в рамките на няколко десетилетия, проведени в множество страни“. 1G се появи за първи път на 1 януари 1985 г. Наистина е забележително, че компанията притежава дори пророчески способности и е започнала да се чуди как да се бори с 5G-то още по онова време. Естествено, на сайта не откриваме линкове към въпросните проучвания.

Ако се чудите как изглежда тази невероятна защита, представете си The Simpsons Movie или силовото поле в „Доктор Кой“ (или дори „Под купола“ на Стивън Кинг).

Очевидно е, че всичко това е една голяма измама, която има за цел да вземе парите на хората.

Британската компания Pen Test Partners, която тества устройства за сигурност, реши да проучи въпросния 5GBioShield. Оказва се, че това е най-обикновена USB флашка, която, освен всичко останало, е със супер малко памет – едва 128 мегабайта. Кой да предположи, че все още произвеждат подобни неща?

След като Pen Test Partners я разглобяват, за да открият „квантовия холографски катализатор“, те, разбира се, не откриват нищо.

Източник: IFLScience