Привържениците на конспиративни теории отдавна вярват в популярната “кемтрейлс” теория, според която тайни програми на правителствово разпръсква токсични химикали или биологически агенти от високо летящи самолети и в резултат в небето за дълго време остават “химичи следи” с донякъде геометрично правилни форми. Ново изследване, публикувано миналата седмица твърди, че опровергава този мит.

Специалистът по климата Кен Калдейра от Carnegie Institution for Science и негови колеги от Калифорнийския Университет в Ървайн, в сътрудничество с неправителствената организация Near Zero, откриха, че съществува просто обяснение за съществуването на “химичните следи”. По-големите двигатели и подобреният разход на гориво позволяват на самолетите да летът по-високо, което всъщност причинява “упоритите” следи от кондензация (contrails).

Авторите са включили в изследването си 77 експерти, включително геохимици, които работят върху проблемите за разпространението на прах и замърсявания в атмосферата и по специално върху кондензационните следи. 76 от тях са заявили, че никога не са се натъквали на научно доказателство за каквато и да била тайна правителствена програма за “пръскане”, и са се съгласили, че “доказателствата” за теорията, привеждани от привържениците на конспиративни теории могат лесно да бъдат обяснени чрез добре разбрани физически и химически процеси и зле подбрани “данни”.

“Независимо от упоритите теории за тайни правителствени програми за химическо разпространение на химикали в атмосферата досега нямаше пиър-ревю научно изследване, което да покаже, че “кемтрейлс” са всъщност обикновени “контрейлс” или кондензационни следи.”

Източник: RedOrbit