Зад почти всяко прословуто историческо събитие се крие общоприета теория. Много е вероятно обаче всичко, което се твърди, да е наложено от хора, които имат някаква изгода от това, пише BrightSide.

Ето защо решихме да ви представим няколко алтернативни теории на известни исторически събития. Това не ги прави непременно истински, нито пък са официално приети. Едно е сигурно обаче - определено провокират нашето въображение.

Три различни теории за потъвавнето на "Титаник"

1) Една интересна теория твърди, че потъналият кораб не е "Титаник", а "Олимпик" - неговият близнак. Двойникът е построен една година по-рано и претърпява инцидент, без да има застраховка, която да покрие разходите. Именно поради тази причина White Star Line измисля измамата на века – „Олимпик“ да тръгне на път, под името на „Титаник“ ( корабът е застрахован) и да инсценира злополука, за да получи застраховка. От компанията, естествено, имат план и за пътниците и екипажа – те ще бъдат евакуирани от кораби, които ще ги следват. Но, това не се случва, защото старият „Олимпик“ потъва прекалено бързо, а помощта е закъсняла.

2) Според някои изследователи на „Титаник“ избухва пожар, преди да отплава в открито море. Съществува снимка, която подкрепя тази теория. Направена е в деня на заминаването на кораба, а на нея се виждат черни петна на мястото на въглищния бункер. „Пожарът продължи 5 дни, но той остана скрит, за да се запази доброто име на компанията - споделя Джон Дипли, пожарникар, споделя в интервю. - Заради него външният корпус на кораба не можа да устои на натиска и се стигна до пропускане на вода и корабът започва да се пълни.

3) А какво ще кажете за теорията, според която "Титаник" потъва заради известен древен египетски саркофаг. Той носел нещастие на всеки, който го докосне. Бил е продаден на колекционера лорд Кентървил, който го слага в багажа си и се качва на кораба.