Стремежът на човека да разплита нишките на сънищата сигурно е стар колкото самият човек. В какво ли не вярваме – че нощните приключения предсказват бъдещето, че имат силата да влияят на реалността, че са видения от други светове.

Сигурно всеки от нас има в дома си съновник – малка слабост на рационалния съвременен човек. Тази приказна територия обаче вече повече от век се отъпква и от представителите на една по-сериозна гилдия – науката. Психолози, психоаналитици, невролози и биолози търсят природата на сънищата, защото още не е угаснала надеждата, че те носят значения, които са ключови за нас като личности и за нашето пребиваване в така наречения реален живот.

Тези, които изучават структурата на мозъка, твърдят, че сънищата ни помагат да складираме спомени и да трупаме памет. Другите, които търсят знание за човешката психика, смятат, че сънищата са езикът на душата, която чрез прости символи и повтарящи се сценарии се опитва да ни обърне внимание към това как се чувства, къде я боли и накъде се е устремила.

Виж още: Д-р Спирос Кицинелис: Всичко е просто химия

За да разберем сънищата обаче, първо трябва да разберем ключовата връзка на съня със собствения ни организъм. Съновиденията са част от сложните мозъчни процеси, които се задействат, когато спим. За да протича сънят нормално, е от първостепенно значение да спим „правилно”.

Какво означава здравословен сън?

Американският психиатър д-р Емили Дийнс подчертава колко е важно всяка вечер да си лягаме по едно и също време и сутрин да ставаме в един и същи час.

Така биологичният ни часовник се регулира и освен другите проблеми, които може да ни причини нередовният сън, избягваме риска от тревожни и кошмарни сънища. Да, сънищата се влияят прекалено силно от нощните ни навици. Едно неудобно, ръбесто легло, много твърд или прекалено мек матрак, електроника в излишък в спалнята, нечист въздух и силна светлина могат да нарушат работата на супрахиазматичното ядро – малка част от мозъка, която отговаря за биологичния ни часовник. Ако нямаме пълен покой и комфорт в спалнята си, ядрото реагира и прави съня ни неспокоен, а кошмарите – много по-чести.

Изобщо външните стимули могат сериозно да провокират съновиденията. В такива случаи не ви трябва съновник – просто помислете какво сте яли днес. Химическият състав на някои храни доказано може да повлияе върху нощните ви приключения. Проучванията показват, че пикантните ястия провокират особено ярки и цветни сънища. Те повишават телесната температура до такава степен, че нарушават качеството на съня. Болките в стомаха могат да се въплътят в неприятни видения.

Друг враг на съня е захарта.

Ако нивата на кръвната захар са ниски, мозъкът освобождава адреналин, който води до агресивни и нервни съновидения – много хора, които се подлагат на строги диети (гладът е една от причините за хипогликемията, или ниската кръвна захар), разказват, че нощните им видения стават трескави и неспокойни. Шоколадът и други сладкиши преди сън пък може да ви докарат страшни кошмари – те съдържат теобромин и кофеин, а тези съединения водят до ненормална за нощта мозъчна активност.

Виж още: Какво се случва в мозъка по време на сън

Никотинът също влияе на съня. Няколко проучвания показват, че хората, които отказват пушенето, се радват на по-интересни и ярки сънища от пушачите. Никотиновите лепенки, към които някои прибягват, често се продават с предупреждението, че могат да причинят необичайни сънища. Причината? Никотинът променя пулса и ритъма на дишане, а освен това активира онези части от мозъка, които ни карат да усещаме удоволствие. В резултат на това може по-често да ни навестяват тревожни или еротични сънища.

Използвате ли силен парфюм?

Проучване на Университетската болница в град Манхайм, Германия, показа, че миризмите също са могъщ стимулант на сънищата.