Изкуството да сънуваме

12 юни 2016 г., 21:15
8073

Снимка: Shutterstock

Стремежът на човека да разплита нишките на сънищата сигурно е стар колкото самият човек. В какво ли не вярваме – че нощните приключения предсказват бъдещето, че имат силата да влияят на реалността, че са видения от други светове.

Сигурно всеки от нас има в дома си съновник – малка слабост на рационалния съвременен човек. Тази приказна територия обаче вече повече от век се отъпква и от представителите на една по-сериозна гилдия – науката. Психолози, психоаналитици, невролози и биолози търсят природата на сънищата, защото още не е угаснала надеждата, че те носят значения, които са ключови за нас като личности и за нашето пребиваване в така наречения реален живот.

Тези, които изучават структурата на мозъка, твърдят, че сънищата ни помагат да складираме спомени и да трупаме памет. Другите, които търсят знание за човешката психика, смятат, че сънищата са езикът на душата, която чрез прости символи и повтарящи се сценарии се опитва да ни обърне внимание към това как се чувства, къде я боли и накъде се е устремила.

Виж още: Д-р Спирос Кицинелис: Всичко е просто химия

За да разберем сънищата обаче, първо трябва да разберем ключовата връзка на съня със собствения ни организъм. Съновиденията са част от сложните мозъчни процеси, които се задействат, когато спим. За да протича сънят нормално, е от първостепенно значение да спим „правилно”.

Какво означава здравословен сън?

Американският психиатър д-р Емили Дийнс подчертава колко е важно всяка вечер да си лягаме по едно и също време и сутрин да ставаме в един и същи час.

Страници

Ключови думи:
Коментари