От векове хипнозата има репутацията на нещо мистично, но и често свързано с шарлатанство.

Какво тогава казва науката по въпроса?

Затворете за секунда очи и си представете един лимон. Неговата форма, аромат и цвят, както и усещането за докосване, ако го допрете до кожата си. Сега вземете нож и бавно го разрежете, така че сокът да изтече. Хванете с пръсти едно от парченцата и го изстискайте в устата си.

А сега отворете очи.

Появи ли се слюнка в устата ви?

Въпреки че медиите често описват хипнозата като форма на контрол над съзнанието, науката има друго мнение. За нея това е състояние на съзнанието, при които вниманието е изострено, мисълта е съсредоточена, а мозъкът на човек е склонен да реагира повече на различни намеци и предложения. Така от научна гледна точка хипнозата е сходна на състоянието, в което изпада мозъка, когато четете книга или гледате интересен филм, при което всичко останало минава на заден план.

Виж още: Мозък под хипноза

Това видео на ASAP Science предлага научното обяснение на хипнозата и ни дава един забавен тест, който започва от 1:11 минути. При него думата за даден цвят е изписана на екрана в шрифт с друг цвят; целта е да кажете на глас цвета, който виждате като шрифт, а не цвета като дума - например, ако думата "зелено" е изписана в син цвят, правилният отговор е "синьо". По-нататък тестът продължава с още няколко такива комбинации и въпреки, че на пръв поглед е лесен, сигурно мнозина ще реагират първосигнало... и ще се объркат.

Това е така, защото мозъкът ни ни подвежда да прочетем максимално бързо думата, а не да помислим за цвета, с който е изписана. Ако обаче думите са на друг език, тогава без проблем ще кажете правилния цвят, с който са изписани, тъй като чуждите думи нямат смисъл за вас.

Именно при един такъв тест, хора под влияние на хипноза успяват да назоват правилно всички цветове, тъй като съзнанието им е съсредоточено и освободено от традиционните реакции. Състоянието на хипноза може да се използва дори за притъпяване на усещането за болка.

Тези и още други интересни факти за феномена "хипноза" може да видите в долното видео.