В сряда социалните мрежи Faceboog, Instagram и WhatsApp се сринаха. От Facebook обявиха, че причината е промяна на сървърната конфигурация, но не се пояснява нищо конкретно.

 Димитър Ганчев от интернет общество – България сподели в ефира на БНТ, че обществото е много заинтригувано какво точно се е случило и защо до момента нищо конкретно не се съобщава.

„Необичайно е толкова дълго да не казват, при предишни подобни случаи излязоха с доста детайлно описание. Можем само да гадаем какво се е случило, според мен е свързано с ауторизацията на потребителите. Но начинът, по който се случи, не подсказва, че е атака, а вътрешна грешка, която няма как да отгатнем. Според мен е промяна, която те са правили и не са съобразили”, коментира Ганчев.

Той допълни, че това виртуално пространство винаги е било несигурно.

„Когато предоставяме личните си данни, те са достъпни за всички. Подобен тип компании могат да разпространяват нашите данни. Не можем да избегнем този процес все още, но могат да се въведат законови регламенти”, каза още Димитър Ганчев.

Той сподели, че сривът е продължил около 21 часа. Според него социалната мрежа Facebook е загубила около 10 млн. долара от рекламодатели, но по-големият проблем е повредената репутацията на компанията. Той коментира, че голяма част от бизнесите са установили, че е рисковано цялата им дейност да е съсредоточена в една социална мрежа и биха потърсили други алтернативи, изнасяйки част от разходите си.

Източник: Мениджър Нюз