Те изскачат по една, по две, по десетина. На всеки няколко месеца пристига съобщение, че някой е намерил в подземията на замъка или църквата си прекрасно запазени мумии. Те са на по 300-350 години, от Новото време. И са пръснати из цяла Германия.

Мумии в Германия? Да, няма грешка. За тях се знае много малко, за разлика от далеч по-старите им “посестрими” в Египет. Те обаче са също толкова загадъчни и крият история, която все още не е изучена от специалистите.

Защо въобще са мумифицирали хора по тези земи, е основният въпрос, на който няма отговор. До неотдавна не беше ясно и как всъщност са се запазили в продължение на стотици години телата на мъже, жени и деца, включително копринените им рокли и кожените обувки.

Днес историците започват да повдигат завесата.

Фрайхер фон Холц не получава много подаръци от съдбата.

Въпреки че е от благородническо семейство, животът му не е лесен. По време на 30-годишната война (1618-1648) се бие като наемник за шведската армия. Не пада обаче убит на фронта, смъртта го застига по съвсем негероичен начин – на 35-годишна възраст умира от грип или отравяне на кръвта. И чак тогава става важен.

Роднините му го обуват в скъпи ботуши от телешка кожа. Полагат останките му на специално място – в луксозна гробница във франкския замък Зомерсдорф край Ансбах (днешна Бавария). Там той се ползва с привилегията на египетските фараони - тялото му не се разлага.

370 години след смъртта си благородникът все още лежи добре запазен в своя саркофаг, все още с кожените си ботуши. Неотдавна тялото му напуска за пръв път покоите си в замъка и е подложено на основен преглед от археолози от музеите „Райс-Енгелхорн” в Манхайм. Специалистите са категорични: той няма никакви външни наранявания и е бил в цветущо здраве, преди да го покоси смъртоносната инфекция.

Екип от учени изследва мумията с компютърен томограф и реконструира лицето й. Резултатът е, меко казано, вдъхващ респект: Фон Холц, чийто ръст от 1,80 м е внушителен за времето си, има широко, четвъртито лице – като на състезател по ръгби, и изумително здрава челюст, с която е можел да чупи орехи.

Защо обаче е мумифициран?

“Ние познаваме историята на египетските мумии по-добре от това, което се намира в нашите гробници”, признава пред сп. “Шпигел” археологът Вилфрид Розендал. Той е един от малкото учени, които се занимават с оцелелите в подземията тела. Веднъж на 3-4 месеца някой свещеник или барон му съобщава, че е открил мумия под църквата или замъка си. Неотдавна Розендал се натъква на 12 прекрасно запазени тела от една благородническа фамилия в Илерайхен, Швабия.

“Дълго време нямахме никаква представа защо съществуват тези благороднически гробници”, казва Розендал. Наистина, всички намерени мумифицирани тела са на хора от благороднически фамилии.

Документирани до момента са близо 1000 мумии,

съхранени през вековете в подземия в Германия, пише “Шпигел”. В много случаи са запазени и части от дрехите, с които са погребани. До тях са положени и важни предмети: гребени, подправки, монети.

Изумително големият брой елитни гробници принуждава изследователите да променят мнението си: доскоро са смятали, че при мумифицирането става дума за единични и случайни явления, а сега находките навяват на мисълта за ритуал. Може би наистина богатите и могъщите в ранния период на Новото време са желаели съвсем съзнателно да бъдат погребани така, че телата им да се консервират.

На гореща следа в това отношение се натъква археологът Андреас Щрьобл. В писмо до църковния съвет на берлинска църква от 1710 г. една баба на име Катарина Щайнкопен моли починалата й внучка да бъде положена “в арката под църквата, където да издържи на разлагането”. Бащата на детето, придворен съветник, предоставя за тази цел 10 райхсталера - колкото годишната заплата на кочияш по онова време.

В Берлин е най-големият мавзолей,

става ясно неотдавна. 140 мумифицирани тела на благородници се съхраняват под църква близо до Александерплац. След откриването на писмото на баба Катарина учени изследват по-подробно гробницата и установяват, че съществува изключително ефективна вентилационна система. Всички помещения са свързани с малки отвори помежду си и през всичките тези изминали столетия са идеално проветрявани.