Океанът е шумно място сам по себе си, но покрай глъчката от корабния трафик и пълният с живот морски свят, учените са успели да уловят друг и озадачаващ звук, пише Science Alert.

Той не може да бъде чут от човешкото ухо, но иначе е отчетлив и мощен и поради това е засечен дори от космоса. И не звучи като нищо, познато ни до момента.

Всичко започва, когато специалисти от университета на Ливърпул изследват динамиката на Карибско море. Те разглеждали данни за океанското налягане в моделите, когато установили, че в този район се появяват големи и необясними колебания. Затова проверили правени на място измервания от 1958 г. до 2013 г., като ги сравнили с данни за теченията и данни на НАСА. Така открили, че басейнът на Карибско море е като гигантска свирка.

Самото море е важна част от големия океански конвейерен пояс, като там се образуват течения, вливащи се пряко в Гълфстрийм.

Явлението може да бъде регистрирано от Космоса благодарение на колебания в земната гравитация, предизвикани от промените в налягането. Учените се надяват да използват сигнала за прогнозиране на вероятността от крайбрежни наводнения.

Ето как звучи странния звук, усилен с няколко октави, за да стане осезаем от нашия слух.