Ваксината срещу COVID-19, произведена от "Модерна", регистрира около 93% ефикасност шест месеца след поставянето на втора доза. Т.е. не се наблюдава почти никаква промяна спрямо отчетените при клиничните тестове 94%, предава „Ройтерс“.

Въпреки това се отбелязва, че все още е вероятно да има нужда от подсилващи трети дози преди зимния сезон, тъй като тогава се очаква антителата да намалеят. "Модерна" и конкурентната "Пфайзър" подкрепят поставянето на трета игла, за да се поддържа високо нивото на защита срещу коронавируса.

По време на разговор за финансовите резултати през второто тримесечие главният изпълнителен директор Стефан Бенсел заяви, че компанията няма да произведе повече от планираните за тази година от 800 млн. до 1 млрд. дози от препарата, като компанията не приема повече поръчки за 2021 година.

По-рано от данни, публикувани от "Пфайзър", стана ясно, че ефикасността на нейната ваксина намалява с около 6% на всеки два месеца, като процентът спада до около 84 половин година след поставяне на втора доза.

От "Модерна" разпознават новия вариант Делта като значителна нова заплаха и посочват, че трябва да останат бдителни. Освен това съобщават, че изследванията им на три различни бустера предизвикват стабилни реакции срещу мутации на коронавируса, включително Бета, Гама и Делта.

За тази година "Модерна" подписа договори за продажби на ваксината си на обща стойност 20 млрд. долара.

Източник: Мениджър Нюз