Купувате го зелен и твърд - и след няколко дни у дома той вече е жълт, сладък и поомекнал: бананът е един от плодовете, които доузряват вкъщи без никакви грижи. Така постъпват и ябълките, крушите, доматите.

Не всички плодове и зеленчуци обаче са толкова добри към стопаните си.

Не очаквайте от цитрусови, краставици и къпини, боровинки и подобни да станат по-сладки и ароматни - те само ще се сбръчкат. Защо?

Важна роля в разделението на доузряващи и недоузряващи видове играе растителният хормон етилен, който е в газообразно състояние и предизвиква при някои култури процес на стареене или на зреене. Как да разпознаем кои какви са?

Тези, които след откъсването си зреят още, сами произвеждат този хормон, изхвърлят го и наоколо си и така "управляват" както собственото си зреене, така и това на близките плодове. При други обаче етиленът води само до стареене - което не е приятно за никоя фруктиера.

Затова внимавайте при съхраняването на едно и също място на плодове и зеленчуци. Домати, ябълки и банани могат да развалят останалите ви запаси с етилена, който отделят. Но има и добра страна - ако сте взели твърдо авокадо или киви, просто го увийте във вестник заедно с ябълка или банан - и то ще доузрее и омекне много бързо.