Вземете произволни две клетки от организма си и ще се учудите да разберете, че шансовете те да имат еднакви генетични профили, са огромни. Освен ако нямате много рядко състояние, което е описано в медицинската литература като тетрагаметичен химеризъм. Това се случва, когато две отделни яйцеклетки се оплождат от два различни сперматозоида, а след това един от ембрионите абсорбира другия по време на ранните стадии на развитие. Хората с този тип химеризъм могат да имат две кръвни групи! Това е състояние, което много трудно може да се открие по външни белези. Понякога при хората „химери" пигментацията на кожата от двете страни на корема или гърба се различава, цветът на едното око се различава от този на другото, но това не е задължително условие.

Когато две или дори повече оплодени яйцеклетки, от които биха се родили близнаци, се слеят в утробата на майката, се получава състоянието тетрагаметичен химеризъм. Клетките не се отхвърлят, а започват да се развиват заедно и продължават да изграждат един-единствен човек. Ето как е възможно един човек да бъде собственият си близнак. С напредъка на генетиката ще се обръща и по-голямо внимание на този изключително интересен феномен, за да се научи повече за него и да се изследват по-мащабно причините за възникването му. Едно изследване, проведено пред 90-те години на миналия век, предсказва, че близо всяка десета двойка близнаци и една пета от тройките тризнаци демонстрират признаци от кръвно групов химеризъм, който е ясен знак за генетичния тетрагаметичен химеризъм.

Ако кръвната група на човек не съвпада с нито една от неговите родители, то това не означава, че е осиновен. Същото се отнася и за тестовете за бащинство. Човек, чийто тест за бащинство се оказва отрицателен, е възможно да страда именно от тетрагаметичен химеризъм, а част от генома му всъщност да принадлежи на неродения му близнак. Това означава, че генетичният баща на детето всъщност може да бъде другият, нероденият му брат, непреминал фазата на няколко клетки в утробата на майката. Медицината познава такива случаи за почуда на самата нея.

Science alert