По време разкопки в провинция Ел Миня в централната част на Египет археолози откриха мини копие на величествения Сфинкс. Смята се, че статуята е изработена от варовик.

Мини сфинксът е висок 35 см и се простира на 55 см дължина. Има ясни черти и детайли, които отразяват уменията на древноегипетския скулптор. Кога точно е изработена все още не е установено.

New discovery in Tuna Al-Gabal necropolis, Minya: A limestone royal statue in the shape of a sphinx. It is 35 cm tall and 55 cm length #egypt @khaled.elenany #tunagebel #historyofegypt #thisisegypt #ancientegypt #archaeology #antiquities #newspapers pic.twitter.com/Zx2Vw0VpTR

Концепцията за Сфинкс датира от времето на Старото царство на Египет. Първият сфинкс е направен по време на режима на царете от IV династия, смята се, че той е портрет на кралица Хетеферес ІІ от същата династия.

Към известните египетски сфинксове влиза гранитовият сфинкс на женския фараон Хатшепсут. Други сфинксове, намерени в комплекса на храма в сегашен Луксор имат глава на овен. Твърди се, че има около 900 такива сфинксове, намерени в храма на бог Амун. Те били изградени от цар Рамзес ІІ, чиято статуя може да бъде видяна между лапите им. Вероятно най-впечатляващият от всички древноегипетски сфинксове е Великият сфинкс в Гиза.

Сред безбройните египетски сфинксове най-големият, най-старият и най-известният е Великият сфинкс в Гиза. Намира се в платото на Гиза, в покрайнините на Кайро и е част от древноегипетския комплекс от пирамиди. Въпреки че няма доказателства, свидетелстващи за възрастта му, се смята че е изграден преди около 4600 години. Твърди се, че лицето на сфинкса изобразява фараона Кафра от четвърта династия.