Археолози се натъкнаха на зловещи кръгове от кости, създадени от останките на десетки мамути. Те би трябвало да помогнат на учените да разберат как древните общности са оцелели през ледниковия период в Европа.

Приблизително 70 от тези структури съществуват в Украйна и западноруските равнини, като костите на едно от тези места са на повече от 20 000 години, сочат нови анализи, което я прави най-старата такава кръгова структура, изградена от хората, някога живяли в региона.

Според учените костите най-вероятно са били добивани от гробища на животни, а кръгът тогава е бил скрит под почвата, като в момента е на около педя под актуалното ниво на повърхността. По-голямата част от костите, открити в руските равнини, са от мамути.

Общо 51 долни челюсти и 64 отделни черепа на мамути са били използвани за изграждане на стените на 9 метровата структура, като други останки са били разпръснати вътре.

Учените открили и малък брой кости от елени, кон, мечка, вълци и лисици. За първи път археолозите от Университета в Ексетер откриха и останки от овъглена дървесина и други меки недървесни растителни останки в кръговата структура, близо до съвременното село Костенки, на около 500 км южно от Москва.

Те твърдят, че това показва, че хората са изгаряли дървесина, както и кости, за да се топлят, а общностите, които са живели там, са научили къде да намират ядливи растения през ледниковия период.

„Костенки 11 представлява рядък пример на палеолитни ловци и събирачи, които са живеели в тази сурова среда.

Какво би могло да доведе древните ловци на това място? Една от възможностите е мамутите и хората да са се преселили масово в района, защото е имало естествен извор, който е осигурявал незамразена вода през цялата зима – рядко срещано явление по време на ледников период.