Рядък вид бутилка на повече от 7000 години бе открита при разкопки в обекта Пейлиган, в централната китайска провинция Хънан, съобщи Синхуа. Това е най-ранният подобен артефакт, откриван в страната.

Бутилки с необичайна форма, с тясно гърло и заострено дъно, са сред характерните артефакти на неолитната култура яншао, откриват се в жилища и гробници. Има различни версии за функциите им, сред които, че са били съдове за съхранение на вода, съдове за ферментация или погребални предмети.

Според Ли Юнцян, изследовател от Института по археология на Китайската академия за социални науки, според предварителните оценки бутилката се датира на около 7700 години. Височината й е над десет сантиметра, много компактна е и е доста по-малка от познатите досега бутилки с тесни гърла и заострени дъна от културата яншао, съществувала преди 5000-7000 години по средното поречие на Жълтата река.

Находката е ключово материално свидетелство за изследване на произхода и развитието на отношенията между културата пейлиган и културата яншао, каза Ли. Обектът Пейлиган е на около 7600-8000 години и е типично земеделско селище с площ 50 000-60 000 квадратни метра. Слави се като едно от рождените места на китайската селскостопанска цивилизация.