На нашата планета съществуват места, на които сякаш опасността и мистерията дебнат зад всеки ъгъл. Достатъчно смели ли сте, че да ги посетите?

Виж още: 20 от най-красивите изоставени места по света

Ако отговорът е „да“, то този материал е специално за вас.

Gallery
Островът на куклите, Мексико

В това ацтекско царство на страха може да попаднете само на лодка през прочутия канал Сочимилко. Гледките ще са по вкуса на най-върлите поклонници на филмите за куклата-убиец Чъки – всяко дърво и къща на островчето са обвесени със зловещи кукли с пусти очни кухини, изпочупени крайници и раздробени глави. Всичко това е дело на човек на име Хулиан Барера. Веднъж, след като малко момиченце се удавило в канала, той случайно намерил кукла на мястото на смъртта й. Повярвал, че играчката е свързана с душата на покойницата и я оставил на острова. А после намерил втора кукла. И вече не могъл да се спре – продължил да събира изхвърлените на боклука играчки и да ги беси на дърветата на острова в продължение на цели 50 години.

Guliver / iStock

Gallery

Откачилият мексиканец, любител на алкохола, даже построил на острова колиба, където отишъл да живее. Колекцията от уродливи играчки продължавала да расте. Един ден водата заляла острова, както често се случва в дъждовно Мексико, а когато той изплувал, Барера вече го нямало. Останали само куклите, които днес смелите туристи обичат да погледат.

Guliver / iStock

Gallery
Петвековното еврейско гробище в Прага

Старите и "пренаселени" гробища сами по себе си карат космите на гърба ти да настръхнат, но това в Прага, в което има гробове още от 1478 година, има особено силно въздействие. 

Guliver / iStock

Gallery

Нереалният вид на гробището със застъпващите се надгробни плочи се дължи на факта, че то толкова пъти е запълвано и толкова пъти са добавяни нови и нови слоеве, че днес представлява своеобразна "торта" от 12 пласта гробове с повече от 12 000 показващи се над земната повърхност надгробни камъни. Броят на хората, чиито тленни останки лежат тук пък, е над 100 000.

Guliver / iStock

Gallery
Параклисът от човешки кости в Португалия

В конструкцията на този параклис са вложени костите на 5000 монаси и ако това не е достатъчно, за да избягате с писъци и сънувате кошмари в следващите 2-3 седмици, пак там можете да видите висящите тела на двама възрастни и на едно дете.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Гората на самоубийствата, Япония

Мрачната гора в подножието на Фуджияма е просто идеална за снимки на филм като „Проклятието Блеър”. Сред гъстите клони на националния парк почти не проникват слънчеви лъчи, а компасите тук престават да работят. Самите японци наричат мястото „Гората на самоубийците”, защото от 50-те години на миналия век насам над 500 души са сложили точка на живота си именно тук. По брой на самоубийствата пред Аокигахара се нарежда само мостът „Голдън гейт” в Сан Франциско.

Guliver / iStock

Gallery
Изоставената църква в Лукова, Чехия

 

Тази църква е била изоставена, след като част от покрива пропада по време на погребална служба през 1968 година. Призрачните скулптури, създадени от Якуб Хадрава, може и да способстват за съществуването на църквата, тъй като привличат интереса на туристите, изразяващ се в постъпление в касата й, но същевременно правят това място дори още по-кошмарно.

unverdorben jr / Shutterstock

Gallery
Катакомбите на Париж

Дългата близо 360 км мрежа от подземни тунели под улиците на Париж пази останките на повече от 6 000 000 човешки тела.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Сентралия, Пенсилвания, САЩ

Този град се намира върху въглищна жила и от 1962 година в мината под земята гори пожар. Той няма пощенски код и е обезлюден, ако се изключат десетината жители на Сентралия, които отказват да напуснат домовете си и все още живеят тук.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Пазарът за амулети Акодесава в Того

На този пазар ще откриете всички възможни животински части, които биха ви потрябвали в случай, че се занимавате с вуду магия. Лечителите ще ги смелят и смесят заедно с билки и държат над огън, докато от тях се получи черен прах. След това ще направят три прореза на гърдите или на гърба ви и ще посипят в раните от праха.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Хълмът на кръстовете в Литва

През 1993 година Папата провъзгласява този хълм с неговите над 100 000 кръста за свещено място на надежда, мир, любов и саможертва. Независимо от тези силни и жизнеутвърждаващи послания, надали ще ви се поиска да се озовете тук посред нощ.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Пещерата Актун Туникил Мукнал в Белиз, Централна Америка

В тези пещери се намират останките на 14 скелета, между които има нещо общо, освен това, че всичките са човешки – следите от удар по главата с тъп предмет, който е причинил смъртта им. Половината от скелетите принадлежат на деца, като се предполага, че всички трупове са на жертви на майски жертвоприношения. Най-известен измежду тези скелети е този на 18-годишно момиче, известно като "кристалната девица", тъй като костите й са се калцирали напълно през годините.

Blue Ice / Shutterstock

Gallery
Замъкът Лийп в Ирландия

Ако искате да влезете в контакт с духове, непременно елате в Лип, който има славата на един от най-пренаселените с призраци замъци в света и дълга история на място, където мнозина са намерили смъртта си по особено жесток начин. Тук свещеник е бил убит от собствения си брат по време на литургия в параклиса, който се вижда на горната фотография, откъдето произлиза и прозвището му "кървавия параклис".

Dontsu / Shutterstock

Gallery
Гробницата Чаучила в Перу

Сухият климат на Пери е спомогнал за запазването на повечето от телата, положени в тази древна гробница. Мародери многократно са плячкосвали тези места, но се полагат усилия за опазването и възстановяването им в максимално близък до оригиналния вид.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Гробницата на Тофет в Тунис

Тук ще откриете хиляди детски гробове, най-старите от които датират още от пунически период от историята на Картаген. Смята се, че децата са били принасяни в жертва в тежки времена, за да се измоли милостта на Молох – предводителят на Финикийския пантеон.

Guliver / iStock

Gallery

Lukasz Janyst / Shutterstock

Gallery
Бузлуджа, България

Оприличавана на летяща чиния, тази сграда буди любопитство и страхопочитание в съзнанието на хората, които не са се родили по нашите географски ширини, докато за нас, българите, е просто разпадащият се като всичко останало в държавата ни паметник на комунистическия режим. Бузлуджа е описвана като "мистично място", което се намира на "един от най-негостоприемните върхове на Стара планина". 

Guliver / iStock

Gallery

Над входа все още се четат думите от встъпителните строфи на пролетарския химн "На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда! Потиснати и унизени, ставайте срещу врага!"

Guliver / iStock

Gallery
Градът на мъртвите в Русия

Даргавс изглежда като китно селце със стотина малки каменни къщи, пръснати на близкия хълм, но всъщност тези къщи са крипти, пълни с човешки кости. Много от хората са били погребани заедно с дрехите си и други свои вещи.

gon4 / Shutterstock

Gallery

Andrey_Vasiliskov / Shutterstock

Gallery
Военната болница в Белиц Хайлщетен

В нея по време на Първата световна война се е лекувал Хитлер

Снимка: View Apart / Shutterstock

Gallery

Този огромен комплекс от над 60 сгради е почти напълно обезлюден и неподдържан, но няколко от сградите все още се използват.

View Apart / Shutterstock

Gallery
Висящите ковчези на Сагада, Филипините

Хората от племето Игорот са погребвали мъртвите във висящи ковчези, окачени отвесно на скали, в продължение на много десетилетия. Смята се, че по този начин покойниците се намират по-близо до древните духове, които ги пазят и ще съхранят телата им.

Guliver / iStock

Gallery
Припрят, Украйна

Някога в този град са живели над 50 хил. души. След експлозията на ядрената електроцентрала Чернобил обаче той е евакуиран. Днес той е напълно изоставен. Снимка: Oriole Gin / Shutterstock

Gallery

EnolaBrain81 / Shutterstock

Gallery
Остров Хашима, Япония

Хашима е изоставен остров, разположен на около 15 км югозападно от град Нагасаки, префектура Нагасаки, Япония. Днес той е туристическа атракция и символ на индустриализацията и принудителния труд. 
 

Истинското име на острова е Хашима, но е по-известен с прякора си, който означава „Корабния остров“. Той бил заселен за първи път през 1810 г., когато е установено, че на него има въглища. По това време островът е бил все още просто скала в морето.

През следващите 50 години се превръща в най-гъсто населеният остров в света. 5300 души са живели в радиус от около половин миля. През 1974 г. обаче дървените въглища и другите изкопаеми горива били изчерпани и хората започнали постепенно да напускат „корабния остров“.

yukihipo / Shutterstock

Gallery
Градът-призрак Сан Жи, Тайван

Разкошният крайморски курорт бил построен специално за нуждите на местните богаташи. Вилите във футуристичен стил с кръгли стаи и извити стълбища били предназначени за онези, на които е омръзнал праволинейният живот. Но още на етапа на строежите станало ясно, че върху Сан Жи тегне проклятие. Десетки работници умирали при странни обстоятелства – чупели си вратовете, падайки отвисоко (въпреки мерките за безопасност), загивали под паднали кранове. Местните жители били убедени, че градът е заселен със зли духове. Разпространявали се сърцераздирателни разкази за японския „лагер на смъртта”, който някога се намирал на прокълнатото място.

diyben / Shutterstock

Gallery

В края на 80-те години строежите замрели. Инвеститорите чакали купувачи за „космическите” си апартаменти, но никой не идвал. Суеверните тайванци научили за зловещите особености на вилната зона и отказали категорично да влагат пари в недвижимостта. В крайна сметка курортът се превърнал в град-призрак. Издутите къщи пустеят, прекрасните плажове са зловещо безлюдни, а пътеките обрастват с жилава трева. Властите на страната даже искали да разрушат призрачния курорт, но ги спряла вълна от протести – местните жители се страхували, че след рухването на вилите злите духове ще се заразхождат из близките селца.

kevinhung / Shutterstock