Водното чудовище от остров Хук, сателитът "Черния рицар", "бабушката" от убийството на Кенеди, мистериозният телефон във филм на Чарли Чаплин - това са само някои от странните явления, запечатани на лента през последните десетилетия.

Учените все още нямат обяснение за тях. Някои се изследват от НАСА, ФБР и други световни центрове, затова не можем да говорим за несериозни теории на конспирацията. За повечето от тях има цял куп обяснения, нито едно от които обаче не е доказано... засега.

Да вземем за пример т.нар. марсиански сфери. През 2004 г., марсоходът Opportunity открива на Марс любопитни микроскопични образувания в сферична форма. В края на 2012 г. такива сфери са открити отново, но на много по-големи площи. Какво е това? Никой не знае.


Снимка: NASA/JPL/Cornell/USGS / Wikimedia Commons

Астронавтът от Солуей Фърт


Източник: Wikimedia Commons

Тази мистериозна история се развива през 1964 година. Британецът Джим Темпълтон снима 5-годишната си дъщеря сред природата в графство Къмбрия, в близост до залива Солуей Фърт. Мястото, където семейството се разхожда е доста безлюдно и блатисто. Всички членове на семейството в един глас твърдят, че наблизо освен тях, не е имало жива душа. Каква  била изнададата за Джим, когато на снимката зад дъщеря си той видял странна фигура, подобна на астронавт с шлем. След няколко дни тази снимка се появява във вестници и списания по целия свят.

Според специалисти, анализирали качеството на снимката, тя не е била обработвана по никакъв начин.

Мобилен телефон във филм на Чарли Чаплин


Снимка: charliechaplin.com

През 2010 година излиза DVD с бонус материали от снимките на филма на Чаплин "The Circus", В една от сцените се вижда как жена държи нещо, което много прилича на мобилен телефон. Режисьорът Джордж Кларк смята, че тези сцени са пътуване във времето. Според скептиците обаче това всъщност е много ефектен маркетингов трик и нищо повече. Истината засега не е ясна.

Ескадронът на сър Годард

Фотоалбумът на ескадрона на сър Годард, който се сражавал в Първата световна война, съдържа една странна фотография. След проявяването на филма всички членове на ескадрона разпознали в задната редица един свой приятел – Фреди Джаксън – който умира два дни преди заснемането на снимката. Самата снимка е направена в деня на неговото погребение.

Пирамидите на луната

Тази снимка е направена по време на мисията "Аполо-17" и в архива е записана като преекспонирана. Въпреки това след като специалистите подобрили контраста й, те видели очертанията на нещо, което много наподобява пирамида. Тази снимка дава основание на много хора да вярват, че на луната има пирамиди.

Мъжът пред танковете

Снимката е направена в Пекин по време на бунтовете през 1989 г. На площад Тянанмън, където загиват хиляди, един смел мъж задържа колоната от танкове за близо половин час, препречвайки пътя им с тялото си. Въпреки че фотографията се появява на първите страници на най-известните списания по света, все още никой не знае нито името на мъжа, нито какво се е случило с него.

"Бабушка"

На 22 ноември, 1963 г. в Далас е застрелян американският президент Джон Ф. Кенеди. В този ден фотографите направили много снимки на местопрестъплението, като на някои от тях е уловена мистериозна жена, която държи камера в едната си ръка. Специалните служби се опитват да я открият до ден днешен, тъй като тя може да е уловила убийството на президента. За съжаление всички опити да се установи идентичността й завършват с неуспех. Непознатата жена е кръстена "Бабушка" , защото носи кърпа за глава като възрастните жени в Русия.

Чудовище по крайбрежието на о-в Кук

Много хора в интернет смятат, че тази снимка е манипулирана с фотошоп. Истината е, че оригиналната снимка е направена през 1965 г., когато фотошоп още дори не е съществувал като програма. Фотографът Робърт Льо Сере забелязал подозрителен обект близо до австралийския остров Хук и веднага направил тази фотография, която е все още предмет на дискусии сред зоолозите.

Светлините над долината Хесдален

Тази снимка е направена от норвежки фотограф с 30-секунда експозиция и е едно от многото снимкови доказателства за съществуването на странни светещи летящи обекти над долината Хесдален. Спектралният анализ показва, че тези обекти се състоят от силиций, желязо и скандий. Учените все още не знаят какво представляват те.