Според учени от Обединеното кралство, чиито изследвания са публикувани в списанието Public Library of Science, до 30-годишна възраст женато губи средно до 90% от общия запас от яйцеклетки, с които "разполага"  от раждането си. Освен това, с възрастта тяхното качество също намалява, тъй като в младостта тялото използва най-добрия си генетичен материал. Това може да доведе до зачеване и раждане на по-малко здрави бебета.

Изследователи от университета "Сейнт Андрюс" в Единбург проведоха първото по рода си проучване и успяха да преброят потенциалните яйцеклетки от раждането до менопаузата. Според техните данни при раждането една жена има средно 300 000 потенциални яйцеклетки, но запасите им намаляват много по-бързо, отколкото се смяташе.

До 30-годишна възраст жените имат средно 13% от първоначалния запас, а до 40-годишна възраст - едва 3%.

„Потенциалната плодовитост на жените е силно преувеличена и много от тях се заблуждават, че имат достатъчно време да забременеят без проблеми и да родят здраво дете“, коментира резултатите от изследването си д-р Хамиш Уолъс.

Едно от практическите постижения на тези изследвания е разработването на така наречената „графика на спада на плодовитостта на жената с напредване на възрастта“.

Въз основа на нея ще бъде възможно да се определи времето на менопаузата при конкретна жена и, най-важното, да се определят случаите на ранна менопауза. Така тези, които в бъдеще искат и планират да имат деца, ще могат да замразят яйцеклетките си навреме.

Учените също отбелязват наличието на огромна разлика в яйцеклетките между отделните жени. Някои имат над два милиона, докато други имат едва 35 000.

Изследователите предупреждават, че въпреки някои индивидуални различия, за повечето жени способността за зачеване започва да намалява рязко между 30 и 40.

Така че е най-добре да не отлагате раждането, ако можете да имате дете в по-ранна възраст.

Източник: Новите родители