Тази седмица фармацевтичната компания „Модерна“, производителят на една от ваксините срещу COVID-19, стартира фаза 1 на клиничните проучвания на една по-различна иРНК ваксина – този път срещу ХИВ или човешкия имунодефицитен вирус, отговорен за най-смъртоносната пандемия през последните 50 години. В момента няма нито постоянен лек, нито ваксина срещу това заболяване.

Проучването може да продължи до пролетта на 2023 г. В него ще вземат участие 56 души, на които ще бъдат поставени различаващи се една от друга в съвсем малка степен иРНК ваксини. Участниците трябва да са на възраст от 18 до 50 години и да са ХИВ-1 негативни.

През април учени от Международната инициатива за ваксина срещу СПИН (IAVI) и Scripps Research обявиха резултатите от първата фаза на своите клинични проучвания. Изследователите тестваха нов подход за ваксина, който има за цел да предотврати ХИВ инфекциите, като стимулира производството на редки имунни клетки. Тези клетки са необходими за създаването на подходящите антитела за битка с ХИВ.

„Изследването демонстрира доказването на принципа на новата концепция за ваксина срещу ХИВ – концепция, която би могла да бъде приложена и при други патогени – казва д-р Уилям Шийф, професор и имунолог в Scripps Research и изпълнителен директор на дизайна на ваксината в Центъра за неутрализиращи антитела към IAVI, чиято лаборатория е разработила ваксината. – Заедно с множеството сътрудници в изследователския екип, ние показахме, че ваксините могат да бъдат създадени така, че да стимулират редките имунни клетки със специфични свойства, и това таргетирано стимулиране може да бъде особено ефективно при хора. Вярваме, че този подход е ключов за създаването на ваксина срещу ХИВ, както вероятно и на ваксини срещу други патогени.“

Сега „Модерна“ тества този нов подход чрез иРНК ваксина. Тя работи на принцип, сходен с ваксината на биотехнологичната компания срещу COVID-19 – иРНК-то ще бъде прието от клетките, които образуват конкретни (но безвредни) протеини, за да стимулират правилния имунен отговор. Това би следвало да научи имунната система да се бори с ХИВ.

Успехът на този подход може да се окаже ключов в спирането на пандемията от ХИВ. Освен това може и да послужи като отправна точка за създаването на ваксини, които да помогнат на тялото да се бори с различни щамове на инфлуенцата и дори заболявания като денга, зика, хепатит и малария.

Въпреки че ваксината е все още в експериментален етап на развитие, съществуват лекарства, които са изключително ефективни и пречат на хората да се заразят с ХИВ. Такова например е PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), като неговите нови версии ще бъдат още по-лесни за приемане. Освен това тази нова ваксина на „Модерна“ не е единствената, която се тества.

Хората, живеещи с ХИВ и подложени на антивирусни терапии, водят съвсем нормален живот, а веднъж щом техният вирусен товар стане неоткриваем, те вече не могат да предадат вируса.

Над 35 млн. души по целия свят живеят с ХИВ. Ваксината и лекът биха били революционни, но равният достъп до образование и лекарства в световен мащаб също може да промени (и да спаси) множество животи още днес.

Източник: IFLScience