Преди повече от 60 години една нова болест започна да се разпространява из целия свят и бавно, но сигурно – да подкопава незабелязано имунната система на болните. В продължение на почти две десетилетия тя озадачаваше лечебните заведения, а чак през 1986-та получи и име: човешки имунодефицитен вирус или ХИВ.

Днес над 35 млн. хора по света са болни от ХИВ и тази цифра не намалява. През годините обаче, след като заболяването бе открито, медицинското общество успя да постигне огромен прогрес. Днес ХИВ може да се лекува и дори потенциално – да се излекува. Основната цел обаче винаги е била една – да се открие ваксина. И сега тази мечта може най-накрая да се превърне в реалност.

Първите дози от ваксината HIVconsvX вече са поставени на хора в рамките на фаза 1 от клинични проучвания, провеждани в Оксфордския университет.

„Откриването на ефективна ваксина срещу ХИВ се изплъзва на учените от 40 години – казва водещият изследовател Томаш Ханке. – Това клинично проучване е първото от няколко, което има за цел да оцени тази новаторска стратегия за ваксиниране както при хора, които не са болни от ХИВ (за превенция), така и на носители на вируса (за лек).“

Това, което отличава конкретната ваксина от всички останали кандидати, е начинът, по който работи. Повечето потенциални ваксини действат на следния принцип: те карат Б-клетките в нашата кръв да отделят антитела, казва Ханке. От друга страна, HIVconsvX стимулира Т-клетките – бели кръвни клетки, които могат буквално да убият както клетките, заразени с вируси, така и канцерогенните клетки. Ваксината таргетира тези Т-клетки в най-уязвимите региони на вируса ХИВ – неговата „ахилесова пета“.

Първоначално ваксината ще бъде инжектирана на 13 здрави доброволци, които не са носители на вируса, и които са изложени на нисък риск от инфекция. След четири седмици ще им бъде поставена втора, подсилваща доза. В рамките на фаза 1 учените искат да оценят безопасността на ваксината, колкото добре пациентите понасят каквито и да било странични ефекти, и, разбира се, колко ефективна е ваксината в стимулирането на тези Т-клетки.

В момента най-добрият начин да се предпазим от ХИВ, е посредством поведенчески модификации: използване на презервативи (дори и при секс между две жени – рядко е, но не и невъзможно вирусът да се предаде при подобен полов акт), не споделяйте игли и в определени случаи – хубаво е мъжът да бъде обрязан. Хората, изложени на вируса, могат да се подложат на  пост-експозиционна профилактика (PEP) и да приемат антиретрувирусни лекарства, които пречат на вируса да започне да се размножава в тялото – т.е. поддържа вирусния товар нисък и позволяват на имунната система на пациента да се самовъзстанови. Днес антиретровирусната терапия е толкова ефективна, че е напълно възможно да се достигне до момент, в който вирусът е на практика неоткриваем.

„Съществуват силни доказателства, че при неоткриваем ХИВ вирусен товар заболяването не може да се предаде по полов път – казва Ханке. – Въпреки това намаляването на инфекциите от ХИВ така и не успя да достигне целта, определена от Общото събрание на ООН през 2016-та – по-малко от 500 000 инфекции на година през 2020-та“.

„Дори и в по-общия контекст на разширяването на антиретровирусното лечение и профилактиката, ваксината срещу ХИВ-1 остава най-доброто решение и вероятно дори представлява ключов компонент на всяка стратегия за прекратяване на епидемията от СПИН“, каза той.

Източник: IFLScience