Спрей за уста, базиран на канабиса, ще бъде тестван като потенциално лечение на агресивна форма на тумор на мозъка, наречена глиобластом. Това е първото по рода си голямо изпитание при хора, включващо медицински канабис като терапия за рак. Известен като Sativex, спреят вече е одобрен за употреба като лечение на мускулни спазми при пациенти с множествена склероза, а предклиничните изследвания показват, че се понася добре от пациенти с глиобластом.

Много е писано за възможните противоракови свойства на някои канабиноиди, като няколко проучвания върху култивирани клетки и животни показват, че някои от съединенията, открити в марихуаната, могат да предотвратят развитието на тумори. Въпреки това е невъзможно да се каже дали медицинският канабис наистина може да помогне в борбата срещу рака, без да разполагаме с данни от изпитания върху хора.

Новото проучване, ръководено от проф. Сюзън Шорт от Университета в Лийдс, ще включва 232 пациенти с глиобластом от 15 болници във Великобритания, две трети от които ще получават Sativex в допълнение към химиотерапевтичното лекарство, наречено темозоломид, а на останалата трета ще бъде дадена плацебо вместо лекарството на основата на канабис.

Глиобластомът е най-често срещаната форма на мозъчен тумор, както и най-агресивната. Обикновено такива тумори растат много бързо и се разпространяват в много части на мозъка. Те често се появяват отново дори след лечение. Средно пациентите живеят по-малко от 18 месеца след първоначалната диагноза.

„Доказано е, че мозъчните тумори на глиобластом имат рецептори за канабиноиди на клетъчните си повърхности, а лабораторните проучвания върху клетки на глиобластом показват, че тези лекарства могат да забавят растежа на тумора и да работят особено добре, когато се използват с темозоломид“, казва проф. Шорт.

Проучване от 2011 г. например установява, че канабиноидите тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) инхибират драстично растежа на глиоми в бюда на Петри и при живи мишки, когато се прилагат в комбинация с темозоломид. Нещо повече - когато тези два канабиноида се добавят към уравнението, туморните клетки, които не могат да бъдат лекувани само с химиотерапевтичното лекарство, са победени.

Като се има предвид, че Sativex съдържа както THC, така и CBD в равни концентрации, сега изследователите възнамеряват да изпробват продукта върху хора. По-рано тази година Шорт и нейните колеги публикуваха резултатите от първата фаза на изпитанията. В нея се включиха 27 пациенти, а целта ѝ бе да провери безопасността на тази комбинация от лечение при хора с глиобластом. Въпреки че това малко проучване не е предназначено за оценка на ефикасността на тези лекарства, авторите отбелязват, че 83% от участниците, които са получавали Sativex, са били все още живи след една година в сравнение с 44% от тези, на които е дадено плацебо.

Естествено, не могат да се направят категорични заключения от толкова малко проучване. Ето защо е необходимо провеждането на втората фаза от изпитанията. Ако бъдат събрани достатъчно средства, набирането на участници ще започне в началото на 2022 г. В момента организацията The Brain Charity Tumor, която финансира проучването, набира дарения – за да се гарантира успеха на проекта, са нужни 450 000 британски лири.

След като изпитанието започне, участниците ще бъдат подканени да впръскват самостоятелно Sativex до 12 пъти на ден, като проучването ще продължи общо три години.

„Лечението на глиобластомите все още е изключително предизвикателно - казва Шорт - Наскоро показахме, че специфична комбинация от канабиноиди, дадена чрез перорален спрей, може безопасно да се добави към химиотерапията с темозоломид. Ето защо ние наистина сме развълнувани от факта, че можем да надградим тези открития в едно голямо рандомизирано проучване, за да проверим дали това лекарство може да помогне на пациентите с глиобластом да живеят по-дълго.“

Източник: IFLScience