През последните няколко години интересът към семената от чиа се увеличи многократно – доста хора ги слагат в ледено студените си смутита и дори върху парфетата. В някои здравни сайтове се препоръчва семената да се накисват предварително, преди да се консумират, но един човек (за негово съжаление) решава да не послуша този съвет.

През 2014 г. медицински доклад описва случай на 39-годишен мъж, който постъпва в спешното отделение със силна болка в горната част на стомаха и дори не може да преглътне нищо (включително собствената си слюнка). Оказва се, че 12 часа преди да отиде на преглед при лекарите, той поглъща една супена лъжица сухи семена заедно с чаша вода.

Семената от чиа представляват хранителни миниатюрни късчета фибри и протеини. Те се отличават с редица прекрасни (и дори невероятни) ползи за здравето. Богати са на омега-3 мастни киселини, подобряват гликемичния контрол и сърдечносъдовото здраве и подпомагат загубата на тегло.

Едно от качествата на тези семена е, че когато се добавят към вода, те образуват хидрогелна капсула, която в крайна сметка абсорбира до 27 пъти теглото си във вода. Често това потенциално се разглежда като предимство, тъй като може да накара хората да се чувстват сити. В този случай обаче лекарите се натъкват на блокаж от лепкав гел. В случая това са семената, които са се разширили след храносмилането след незабавната консумация на вода и на свой ред са блокирали хранопровода.

"Това беше гел от тези семена, консистенцията беше подобна на [пластилин] Playdoh - не твърда, но не и течна. Именно това направи много трудно отстраняването на запушването - първоначално се опитахме да използваме ендоскоп за възрастни... Опитахме се да прокараме масата или гела от семена от чиа през стомаха. Но поради консистенцията си семената просто заобикаляха телескопа", казва водещият автор д-р Ребека Роул пред wbur.

След многобройни опити да изтласкат тази гелообразна маса, екипът най-накрая използва гастроскоп за новородени, за да вкара малки количества гел от семена от чиа в стомаха. Именно така успява да избута и цялата маса надолу по хранопровода.

Това е много рядко срещан случай (първият по рода си, за който се съобщава), но се препоръчва хората да не консумират семената сухи - най-добре е да ги оставят да се разширят напълно в някаква течност, преди да ги погълнат.

Докладът е публикуван в The American Journal of Gastroenterology.

Източник: IFLScience