Видими на повърхността като лилави нишки или скрити под кожата, разширените вени на краката и застоят на лимфните съдове, който често определяме като целулит, не са козметичен, а сериозен здравен проблем. 

Те не се очертават само по бедрата и дупето, а се явяват навсякъде - от глезените и прасците до ханша, където са най-изявени.
И това е аларма, че кръвоносните съдове са претоварени.

Разширените вени не са проблем на възрастните. Напротив – те мъчат много млади хора и състоянието се влошава след бременност, дълго стоене на едно място, дълго пътуване, в периоди в живота, когато организмът е подложен на повече стрес, разказва д-р Сияна Живкова, дерматолог от Derma Clinic South Park.

„Известно е, че в кръвоносните съдове „работи“ мощен клапен механизъм, който задържа кръвта, за да може тя да не се връща обратно, надолу по кръвоносната система. Защото съдовете са скачени. Но при скок, при травма и натоварване, тези клапи могат да бъдат разкъсани“, обяснява д-р Живкова.

Другата причина клапите да не работят ефективно е постоянният застой на лимфата - когато стоим на едно място, не се движим, седим, приведени напред, съдовете се притискат.
Затова допринася прехранването и състояния, при които килограмите се натрупват.

Бременните също са в риск. Веднъж заради хормоните, които отпускат стените на съдовете. И естествено, заради притискането им от плода в утробата, който тежи върху краката. И, ако не се вземат мерки, състоянието се влошава и то необратимо. 
С увеличаване на самите съдове, колкото и съдовата стена да е еластична, в един момент тя не издържа на натоварването.

Другата причина стените на вените да се отпуснат и разширят е обездвижването. Седенето за дълъг период от време в определена поза е особено вредно. Защото мускулатурата, която най-вече е от помощ за дрениране на лимфата от краката, не работи. Това допълнително води до застой и разширяване на кръвоносните съдове и до промени, какъвто е целулитът. 

Какво може да направим сами? 

1. Упражнения за краката – повдигане на пети и пръсти.
Правят се в продължение поне на 10 минути на всеки половин-един час. Така ще стимулирате циркулацията на кръв и лимфа.

Подобни упражнения за раздвижване най-често се препоръчват при дълго пътуване в самолет. От няколко години авиокомпаниите дори са нарисували движенията, за да стимулират пътниците да ги правят.

2. Седнете по американски – полуизлегнати, а не като прилежни ученици, приведени напред.
Позата при седене е особено важна, за да не се притискат кръвоносните съдове и тежестта от малкия таз да се преразпредели.

3. Другият вариант е да си дадете обедна почивка, в която да полежите. Както си организирате и по нашите географски ширини популярната в латино нациите - сиеста.

Продължава на страницата на Новите родители