Близо 1 милион души починаха от COVID-19. Сред тях е пълно със случаи, които просто не могат да бъдат обяснени – здрави хора, млади и във вихъра си, стават жертва на вируса така, сякаш са от най-рисковата категория. При други от същата възрастова група пък симптомите са леки, ако въобще има такива.

В две нови изследвания учени откриха ключов механизъм на имунната система, който би могъл да обясни защо вирусът е толкова смъртоносен, но само за някои хора.

Проучванията предлагат и първото молекулярно обяснение защо мъжете изглежда понасят вируса по-тежко от жените.

И двата научни труда твърдят, че интерфероните тип I играят ключова роля за различния изход на заболяването. Това са протеини, които заразените клетки произвеждат в желанието си да спрат разпространението на онова, което ги е заразило.

При някои хора обаче тази тяхна функция е нарушена.

Едно от новите изследвания показва, че над 10 процента от здравите хора с остри симптоми, причинени от COVID-19, са имали антитела, които атакуват собствените им интереферони и по този начин пречат на битката на тялото с вируса SARS-CoV-2.

Другото проучване пък изследва хоспитализираните пациенти с остри симптоми – някои от които са били на около 20-годишна възраст – и открива, че поне 3.5 процента от тях се характеризират с генетични мутации, които пречат на нормалната работа на интерфероните.

Въпреки че този потенциален механизъм би могъл да обясни малка част от по-сериозните случаи на COVID-19, това все пак е откритие, което може да спаси десетки, ако не и стотици животи.

 

Не за първи път виждаме как имунната система се самосаботира и пречи на интерфероните да си вършат работата. Някои бактериални инфекции, предизвикани от стафилококите например, често се обострят, когато производството на антитела се обърне срещу защитния механизъм на интерфероните.

Подобен самосаботаж е забелязан и при хора, лекувани с интерферони за инфекции като хепатит, както и при жени са автоимунното заболяване лупус.

Тези открития биха могли да обяснят някои от по тежките и животозастрашаващи случаи с COVID-19 и да предложат потенциално лечение. Те също така обясняват (донякъде) и още една от мистериите, свързани с коронавируса.

„Интересното в случая е, че 94 процента от пациентите с тези неутрализиращи антитела са  мъже, което може да обясни защо те прекарват COVID-19 по тежко“, коментира Стюарт Танджи, ръководител на подразделението Oceania към COVID Human Genomic Effort.

Двете изследвания са публикувани в Science - можете да ги прочетете тук и тук.

Източник: Science Alert