Две различни проучвания демонстрират положителните ефекти от ваксинацията срещу COVID-19 върху обществото. И хоспитализацията вследствие от заразата, и предаването на самия вирус са намалели значително. Това сочат резултатите от изследвания, проведени в Шотландия и Израел (и двете все още не са рецензирани анонимно).

От Public Health Scotland са събрали данни за хоспитализацията вследствие на COVID-19 (във връзка с проекта EAVE II). Между 8 декември и 15 февруари 21 процента от населението на Шотландия е получило най-малкото първата доза ваксина. Извършени са над 1,14 милиона ваксинации.

Проучването показва, че четири седмици след първата доза рискът от хоспитализация е намалял значително. При хората, получили ваксината на „Файзър-Бионтех“, се наблюдава спад от 85 процента, докато при хората с „АстраЗенека/Оксфорд“ – дори по-голям – над 94 процента. При хората над 80 години рискът е намалял средно с 81 процента и за двете ваксини.

Подобни данни, събрани в реални условия, ще ни помогнат да разберем как точно да се справим в сегашния етап от пандемията. При клиничните проучвания стана ясно, че ваксината на „Файзър-Бионтех“ е 95 процента ефективна, като дори една-единствена доза предоставя изключително висока защита.

Ваксината на „АстраЗенека“ пък отчете по-ниска степен на ефективност по време на клиничните проучвания (62 процента при две дози, но по-висока при доза и половина). Изглежда обаче в реални условия тя е доста по-добра при намаляването на риска от хоспитализация.

„Тези данни са изключително обещаващи и показват, че ваксините могат да ни предпазят от по-острите ефекти на COVID-19“, казва д-р Джоузи Мъри. Това обаче не означава, че трябва да сваляме гарда. „Всички ние трябва да положим усилия, за да спрем предаването на вируса и най-добрият начин за това е като следваме препоръките на здравните власти – често да мием ръцете си, да стоим на 2 метра разстояние от другите и ако развием симптоми, да се самоизолираме и да се тестваме“, допълва още тя.

Второто изследване е проведено от израелското министерство на здравеопазването и се отнася до ефективността на ваксината на „Файзър“. Събраните до момента данни сочат, че тя предпазва не само от развиване на болестта COVID-19, но и значително намалява вероятността от пренасяне на заразата. Според проучването ваксината може да намали с 89,4% риска от пренасяне на заразата със Sars-CoV-2, включително случаите на безсимптомно протичане. Тези данни обаче тепърва трябва да бъдат потвърдени от нови изследвания.

Разбира се, необходимо е да се направят още анализи, но фактът, че ваксините предпазват хората от сериозните симптоми на COVID-19, е страхотен.

Израелското здравно министерство публикува и други данни за ваксината на "Файзър" - за защитата от COVID-19. Според тях, след втората доза ваксината осигурява 95,8% защита срещу Ковид-19, 98% защита срещу симптоми като температура и задуха, както и 99% защита срещу тежко протичане на болестта или смърт. В досегашните проучвания се говореше за 95% защита от болестта.

„Тези резултати са изключително окуражаващи и ни дават основание да бъдем оптимистични за бъдещето. Вече разполагаме с доказателства на национално ниво – събрани от цяла една държава – че ваксинацията ни предпазва от потенциално хоспитализиране заради COVID-19”, казва проф. Азис Шейх, директор на института „Ъшър“ към Единбургския университет.

Източник: IFLScience