Потвърдените случаи на новия коронавирус в САЩ надминаха тези в Китай и Италия. Това превръща страната в център на световното огнище.

До момента в САЩ има 85 991 потвърдени случая на COVID-19. Китай се нарежда на второ място – 81 782, следвана от Италия – 80 589. Статистиките са базирани на тази карта, която отчита разпространението на заразата в реално време.

Общият брой потвърдени случаи в световен мащаб надхвърля 526 хил. според данни на изследователи от университета „Джонс Хопкинс“.

От съобщаването на първия случай на коронавирус в САЩ на 20 януари досега са починали 1296 души в страната. Смъртността в Италия и Китай е по-висока.

Много от новите случаи в САЩ са в големите градове като Ню Йорк и Ню Орлийнс, чиято гъстота на населението спомагатза разпространението на вируса. Кметовете и губернаторите заявиха, че пациентите с вируса могат буквално да залеят болниците, което ще допринесе за увеличение на смъртните случаи.

За да спрат разпространението на вируса, хората в много градове в САЩ са поставени под различни форми на карантина. Те би трябвало да напускат домовете си, само за да посетят хранителните магазини или за да се погрижат за важни задачи.

Според данни от Worldometer коронавирусът достигна своя пик в Китай в средата на февруари. Страната се бореше с вируса със стриктни мерки за карантина, наложени на над 60 млн. души в провинция Хубей, където заразата се появи за първи път.

Животът в Китай малко по малко се връща към нормалното, но пътят, който САЩ тепърва трябва да извърви, е дълъг.

Източник: Science Alert