Обичайно и широко използвано химическо вещество може да е причина за появата на най-бързо развиващото се мозъчно заболяване в света - болестта на Паркинсон. През последните 100 години трихлоретиленът (ТХЕ) се използва за обезкофеинизиране на кафе, обезмасляване на метал и химическо чистене на дрехи. Той замърсява базата „Лежурн“ на морската пехота, 15 токсични обекта на Суперфонд в Силициевата долина и до една трета от подпочвените води в САЩ. ТХЕ причинява рак, свързан е със спонтанни аборти и вродени сърдечни заболявания и се свързва с 500% повишен риск от болестта на Паркинсон.

В своята статия, публикувана в Journal of Parkinson's Disease, международен екип от изследователи - включително невролозите от Медицинския център на Университета в Рочестър (URMC) д-р Рей Дорси, д-р Рут Шнайдер и д-р Карл Кибурц - изказва предположението, че ТХЕ може да е невидима причина за болестта на Паркинсон. В статията те описват подробно широкото използване на химикала, доказателствата, свързващи токсиканта с болестта на Паркинсон, и правят профил на седем души, от бивш баскетболист от НБА през капитан от ВМС до покойния американски сенатор, които са развили болестта на Паркинсон или след като вероятно са работили с химикала, или тъй като са били изложени на въздействието му в околната среда.

Вездесъщ и широко разпространен промишлен замърсител

ТХЕ е широко използван разтворител, който се използва в редица промишлени, потребителски, военни и медицински приложения, включително за отстраняване на боя, коригиране на грешки при писане на машина, почистване на двигатели и анестезиране на пациенти. Употребата му в САЩ достига своя връх през 70-те години на миналия век, когато годишно се произвеждат повече от 600 милиона килограма от химикала - или по два килограма на американец. Около 10 милиона американци са работили с този химикал или с други подобни промишлени разтворители. Въпреки че оттогава употребата в страната е намаляла, ТХЕ все още се използва за обезмасляване на метали и за химическо чистене в САЩ.

ТХЕ замърсява безброй обекти в цялата страна. Половината от най-токсичните обекти на Агенцията за опазване на околната среда, включени в списъка на Суперфонда, съдържат ТХЕ. Петнадесет обекта се намират в Силициевата долина в Калифорния, където химикалите са били използвани за почистване на електроника и компютърни чипове. ТХЕ е открит в многобройни военни бази, включително „Лежурн“ в Северна Каролина. От 50-те до 80-те години на миналия век един милион морски пехотинци, техните семейства и цивилни, които са работили или пребивавали в базата, са били изложени на въздействието на нива на ТХЕ и перхлоретилен, близък химически братовчед, в питейната вода, които са били до 280 пъти по-високи от считаните за безопасни нива.

ТХЕ и болестта на Паркинсон

Връзката между ТХЕ и болестта на Паркинсон е загатната за първи път в проучвания на случаи преди повече от 50 години. През изминалите години изследванията върху мишки и плъхове показват, че ТХЕ лесно навлиза в мозъка и телесните тъкани и при високи дози уврежда митохондриите – онези части от клетките, отговорни за произвеждането на енергия. При проучвания върху животни ТХЕ причинява селективна загуба на нервни клетки, произвеждащи допамин, което е отличителен белег на болестта на Паркинсон при хората.

Лицата, които са работили директно с ТХЕ, са с повишен риск от развитие на Паркинсон. Авторите обаче предупреждават, че "милиони други хора се сблъскват с химикала, без въобще да подозират, чрез външния въздух, замърсените подпочвени води и замърсяването на въздуха на закрито".

Химикалът може да замърси почвата и подпочвените води, което води до образуване на подземни реки или шлейфове, които могат да се разпространяват на големи разстояния и да мигрират с течение на времето. Един от тях, свързан с аерокосмическа компания в Лонг Айлънд, Ню Йорк, е дълъг над 6,4 км и широк 3,2 км и е замърсил питейната вода на хиляди хора. Други са открити навсякъде - от Шанхай, Китай, до Нюпорт Бийч, Калифорния.

Освен рисковете за водата, летливите ТХЕ могат лесно да се изпаряват и да попадат в домовете, училищата и работните места на хората, често незабелязано. Днес това проникване на пари вероятно излага милиони хора, които живеят, учат и работят в близост до бивши обекти за химическо чистене, военни и промишлени обекти, на токсичен въздух в помещенията. За пръв път за проникването на пари се съобщава през 80-те години на миналия век, когато се установява, че радонът се изпарява от почвата и навлиза в домовете, като увеличава риска от рак на белия дроб. Днес милиони жилища се изследват за радон, но малко от тях се изследват за причиняващия рак ТХЕ.

Десетилетия преди появата на симптомите

В статията са описани седем случая, при които ТХЕ може да е допринесъл за развитието на Паркинсон. Въпреки че доказателствата, свързващи излагането на ТХЕ с болестта при тези лица, са косвени, техните истории подчертават предизвикателствата при изграждането на доводи срещу химикала. В тези случаи често са минали десетилетия между експозицията на ТХЕ и появата на симптомите на Паркинсон.

Казусите включват професионалния баскетболист Брайън Грант, който е играл 12 години в НБА и е диагностициран с Паркинсон на 36-годишна възраст. Грант вероятно е бил изложен на въздействието на ТХЕ, когато е бил на три години, като баща му, който по това време е бил морски пехотинец, е служил в „Лежурн“. Грант е създал фондация, която да вдъхновява и подкрепя хората с това заболяване.

Ейми Линдберг също е била изложена на замърсена питейна вода в „Лежурн“, докато е служила като млад капитан от военноморските сили. 30 години по-късно е диагностицирана с болестта на Паркинсон. В статията се описват подробности за други хора, чието излагане на въздействието на химикала е било резултат от живот в близост до замърсено място или работа с него, включително покойния сенатор на САЩ Джони Исаксон, който през 2015 г. се оттегли от поста си, след като бе диагностициран с Парконсон. 50 години по-рано е служил в Националната въздушна гвардия на Джорджия, която е използвала ТХЕ за обезмасляване на самолети.

Справяне със заплахата за общественото здраве

Авторите отбелязват, че "в продължение на повече от век ТХЕ е заплашвал работниците, замърсявал е въздуха, който дишаме – и в помещенията, и навън - и е замърсявал водата, която пием. Употребата му в световен мащаб нараства, а не намалява."

Авторите препоръчват редица действия, които потенциално могат да ни помогнат в битката с ТХЕ и заплахата, която представлява за общественото здраве. Те отбелязват, че замърсените места могат да бъдат успешно регенерирани, а излагането на химикала в затворени помещения да бъде сведено до минимум чрез парни системи, подобни на тези, използвани при радона. Въпреки това само в САЩ има хиляди замърсени обекти и този процес на почистване и ограничаване трябва да бъде ускорен.

Те настояват за повече изследвания, за да се разбере по-добре как ТХЕ допринася за появата на Паркинсон и други заболявания. Нивата на ТХЕ в подпочвените води, питейната вода, почвата, външния и вътрешния въздух се нуждаят от по-внимателно наблюдение и тази информация трябва да бъде споделена с тези, които живеят и работят в близост до замърсени обекти.

Освен това авторите призовават за окончателно прекратяване на употребата на тези химикали в САЩ. Перхлоретиленът все още се използва широко в химическото чистене, а ТХЕ - за обезмасляване с пари. Два щата, Минесота и Ню Йорк, са забранили ТХЕ, но федералното правителство не го е направило въпреки констатациите на Агенцията за опазване на околната среда от 2022 г., че тези химикали представляват "необоснован риск за човешкото здраве".

Изследването е публикувано в Journal of Parkinson's Disease.

Източник: Medical Xpress