Учени от Нотингамския университет откриха ново антивирусно свойство на лекарство, което може да окаже сериозно влияние на начина, по който се справяме с бъдещи епидемии / пандемии (включително COVID-19).

Изследването, публикувано във Virusies, показва, че thapsigargin е изключително обещаващо и гъвкаво антивирусно лекарство, подходящо срещу COVID-19 (SARS-CoV-2), обикновения коронавирус, предизвикващ настинка, rеспираторно-синцитиалния вирус (RSV) и инфлуенца A.

Като се има предвид, че острите респираторни инфекции, предизвикани от различните вируси, са на практика клинично неразличими, едно подобно лекарство, което може да атакува различни видове вируси едновременно ще подобри значително клиничното лечение. Антивирусен медикамент от този тип би могъл да контролира активно инфекцията и разпространението ѝ.

Ключовите характеристики, които правят thapsigargin ефективен (на базата на клетъчни проучвания и изследвания, проведени върху животни), са:

- Ефективност срещу вирусна инфекция, когато се използва преди или по време на активната инфекция.

- Възможността да пречи на вируса да създава свои нови копия в клетките за поне 48 часа след еднократно 30-минутно излагане.

- Стабилност в киселинно pH, което означава, че може да бъде приемано и орално – без необходимостта от инжекции.

- Липса на чувствителност към вирусната резистенция.

- Стократно по-ефективно от сегашните антивирусни опции.

- Също толкова ефективно при блокирането на комбинирана инфекция от коронавирус и инфлуенца А, колкото и на инфекция от един-единствен вирус.

„Въпреки че проучването на това антивирусно лекарство и влиянието му върху начина, по който вируси като COVID-19 могат да бъдат лекувани, е все още в зародиша си, откритията са от изключително съществено значение“, пише професор Кин-Чоу Чанг, ръководител на изследването.

Инфлуенцата, коронавируса и RSV са глобални патогени както при хората, така и при животните. Thapsigargin би могло да се превърне в основна съставка при изработката на ново поколение мощни антивирусни лекарства, чийто фокус е върху гостоприемника – т.е. не таргетират директно вируса, както стандартните медикаменти от този тип.

Източник: Medical Xpress