COVID-19 продължава да заразява и отнема живота на множество хора по света. Вече съществуват няколко ваксини, които успяват значително да ограничат разпространението на вируса. Как обаче стоят нещата с лекуването на онези, които вече имат инфекцията?

Ваксините не са 100 процента ефективни и сега, повече от всякога – се нуждаем от ефективни антивирусни терапии. Нещо повече – някои хора не могат да бъдат ваксинирани заради различни здравословни проблеми. Появяват се и нови варианти на SARS-CoV-2 – вирусът, който предизвиква COVID-19 – които преодоляват имунитета, изграден от ваксините.

На фона на всичко това екип от изследователи от Япония, САЩ и Великобритания стартира проект за разработката на ефективни терапевтика. Сред тях откриваме няколко специалисти от Токийския научен университет – проф. Киочи Ваташи, д-р Хирофуми Охаши, проф. Шин Аоки, проф. Куджи Курамочи и проф. Томишоро Танако. Тяхната цел е простичка – да открият лек срещу COVID-19.

За да я постигнат, изследователите най-напред установяват експериментална система за тестване на лекарства, които биха могли да помогнат при контролирането на инфекциите. Системата използва тип клетки, наречени VeroE6/TMPRSS2, които са били манипулирани по такъв начин, че да могат да бъдат заразени със SARS-CoV-2 и съответно – да произвеждат вируса. „За да определим дали дадено потенциално лекарство може да помогне в битката с инфекцията, предизвикана от SARS-CoV-2, ние просто трябва да изложим клетките VeroE6/TMPRSS2 както на лекарството, така и на SARS-CoV-2 и да наблюдаваме дали наличието на медикамента пречи на усилията на вируса да заразява клетки“, обяснява проф. Ваташи.

Изследователите използват тази експериментална система, за да проверят множество лекарства, одобрени за клинична употреба – включително ремдесивир и хлорохин. Именно по този начин те се натъкват на два медикамента, които потискат ефективно разпространението на SARS-CoV-2  - цефарантин (който се използва за лечение на възпаления) и нелфинавир (одобрен за лечение на ХИВ инфекции).

Цефарантинът спира навлизането на вируса в клетките като му пречи да се обвързва с протеина по клетъчната мембрана (своеобразната входна врата на инфекцията). Същевременно пък нелфинавир пречи на вируса да се възпроизвежда в самите клетки, като нарушава работата на протеина, който му позволява да се възпроизвежда. Като се има предвид, че тези две лекарства имат коренно различни антивирусни механизми, използването и на двете едновременно би могло да бъде особено ефективно при лечението на пациенти с COVID-19. Изчислителни модели предричат, че терапия, комбинираща цефарантин и нелфинавир може да ускори изчистването на SARS-CoV-2 от дробовете на хората с най-малко 4,9 дни.

Значи ли това, че скоро тези две лекарства ще започнат да бъдат използвани в тандем в клиничните заведения? Все още е рано. Настоящите открития показват, че има смисъл да се инвестира повече време в проучването на клиничния потенциал на терапия с цефарантин и нелфинавир. Чак след това ще можем да заявим категорично, че двете лекарства са полезни.

И все пак – изглежда има светлина в тунела.

Резултатите от проучването можете да прочетете ТУК.

Източник: Medical Xpress