Лекар в TikTok обясни кои са най-опасните позиции – онези, които е най-вероятно да ви вкарат в болницата с фрактура на пениса и други еднакво ужасяващи проблеми.

„Това е най-опасната секс поза според науката и тя предизвиква 50 процента от фрактурите на пениса – обяснява д-р Кейърн Радж във видеото. – Ако има каквото и да било непостоянни тласъци или движенията на двамата души не са синхронизирани, мъжкият полов орган може да излезе и да бъде смачкан от женската срамна кост [пубиса]”.

Изследването, за което той говори, изглежда е Mechanisms Predisposing Penile Fracture and Long-Term Outcomes on Erectile and Voiding Functions, а позата – обратната версия на ездачката, при която жената е отгоре, но е обърната с гръб към мъжа. Според д-р Радж именно тя е причината за по-голямата част от „счупените“ пениси.

Изследването обаче, публикувано в Advances in Neurology, не твърди точно това. То разглежда пациенти, постъпили в спешното отделение на три болници в периода 2000 – 2013 г. с предполагаема фрактура на пениса. Те са разпитани за симптомите, механизмa на травмата, сексуалната поза, довела до това, а на по-късен етап – след възстановяването им – специалистите проверяват дали съществуват дълготрайни проблеми с ерекцията и уринирането и дали тези функции са нормални или не.

Повече от половината пациенти „съобщават за класическата триада от шумно изпукване, последвано от детумесценция [спадането на ерекцията] и болка“.

Изследването открива, че хетеросексуалният секс е най-често срещаната причина за фрактурата (66,7 процента от всички проучвани пациенти). На второ място се нарежда манипулацията на пениса (14,3), последвана от хомосексуалния секс (9,5 процента). Други 9,5 процента пък предпочитат да не разкриват какво точно се е случило.

50 процента от фрактурите на пениса при хетеросексуалните двойки настъпили в случаите, когато жената е отгоре. Не сме съвсем сигурни защо доктор Радж смята, че в случая става дума конкретно за обратната версия на ездачката, но може би съществува допълнително проучване, което разглежда по-подробно спецификите на сношението в момента на травмата.

Втората най-опасна секс поза е кучешката (28,6 процента), докато 21,4 процента от мъжете съобщават, че са били отгоре, когато това се е случило.

Междувременно 92,9 процента от пациентите казват, че в момента на травмата са практикували вагинален секс, докато 7 процента – анален.

При хомосексуалните двойки едната половина от пациентите признават, че партньорът им е бил отгоре, докато другата – че позата е била кучешката. И тук няма и помен от обратната версия на ездачката.

И така, защо е по-вероятно мъжкото достойнство да пострада по време на хетеросексуалния секс в случаите, когато жената е отгоре?

„Нашата хипотеза е, че когато жената е отгоре, тя обикновено контролира движението с тежестта на цялото си тяло, падащо върху еректиралия пенис, и когато той не прониква по правилния начин, тя не може да прекъсне процеса, тъй като обикновено за нея вредата е незначителна (болка няма), но при пениса - огромна“, пишат авторите на изследването.

„И обратното – когато мъжът контролира движението, шансовете да спре проникването в отклик на настъпващата болка в пениса са доста по-големи“.

Учените обаче отбелязват, че предвид естеството на нараняването, те не може да са напълно сигурни за точната причина за фрактурите.

„Информацията, свързана с факторите, довели до фрактура на пениса, винаги се добива посредством историите, които пациентите разказват на лекарите. Като се има предвид интимността и табутата в сексуалния живот на пациентите (a ¼ предпочитат да не споделят подробности), много от хората може и да не са представили реалната ситуация съвсем точно.“

Източник: IFLScience

@dr.karanr

Sun snu #learnontiktok #schoolwithdrkaran #womenshealth #menshealth

♬ Runaway by Kanye Piano - Henry Cantu