Поредица от китайски текстове на близо 2200 години, написани върху коприна, бяха открити заровени в древни гробници. Те съдържат най-стария оцелял анатомичен атлас, твърдят учени, цитирани от Live Science.

Текстовете са открити през 70-те години на миналия век в гробниците Мавандуй, южно-централен Китай. Гробниците принадлежат на маркиз Дай, съпругата му лейди Дай и синът им. Текстовете са особено трудни за разбиране и използват термина „меридиан“, за обозначение на части от човешкото тяло. В статия, публикувана в The Anatomical Record, изследователски екип, ръководен от Вивиан Шоу, лектор по анатомия в Бангорския университет в Уелс, Великобритания, твърди, че тези текстове са „най-старият оцелял анатомичен атлас в света“.

Нещо повече - текстовете "както предхождат, така и дават информация за по-късните акупунктурни текстове, които са в основата на акупунктурната практика през следващите две хилядолетия", твърдят изследователите. Текстовете, написани с китайски йероглифи, са трудни за разбиране. „Уменията, необходими за тяхното тълкуване, са разнообразни, което изисква от изследователя първо да умее да чете оригинален китайски и второ - да извърши анатомични изследвания, които позволяват преразглеждане на структурите, за които се отнасят текстовете“, пишат изследователите в статията.

Гробниците, в които са намерени текстовете. Снимка: beibaoke / Shutterstock

Предизвикателни текстове

Текстовете, написани с китайски символи, са изключително трудни за разбиране. „Нужни са най-различни умения, за да могат да бъдат интерпретирани. Първо, изследователят трябва да може да чете оригинален китайски, и второ – да може да направи анатомични проучвания, които да му позволят да преразгледа структурите, за които текстовете говорят“, пишат учените в своя труд.

Ако обаче текстовете се прочетат внимателно, може да се види, че „меридианите“ се отнасят до части от човешкото тяло. Например, в текста се казва, че един от меридианите започва „в центъра на дланта, минава по предмишницата между двете кости, като следва право по сухожилията, пътува под сухожилието на бицепса, до подмишницата, и сец със сърцето." Изследователите твърдят, че това описание на "меридиан" всъщност се отнася до пътя на лакътната артерия, основния кръвоносен съд на предмишницата. Друг пример от древния текст описва "меридиан" в стъпалото, който "започва от големия пръст и минава по медиалната повърхност на крака и бедрото. Свързва се в глезена, коляното и бедрото. Той пътува по адукторите на бедрото и покрива корема." Този "меридиан" всъщност описва "пътя на дългата сафенозна вена", канал, който пренася кръв от краката обратно към сърцето, пишат изследователите.

Учените са категорични, че тази находка представлява "най-ранният оцелял анатомичен атлас, предназначен да предостави кратко описание на човешкото тяло за студенти и практикуващи медицина в древен Китай“.

Източник: Live Science