Бебе, което се роди в края на миналата година в Ирак, влезе в историята като първия документиран случай на човек с 3 отделни пениса, сочи нов доклад по случая.

Детето се отличава с екстремна форма на състояние, при което се наблюдава повече от един пенис. За отрицателно време тази странна аномалия привлича вниманието на медицинските експерти и се превръща в първия известен случай на човек с трифалия (троен пенис).

За първи път подобен тип изключително рядка урогенитална аномалия е документирана през 1609-та от швейцарския лекар и философ Йоханес Джейкъб Векер. Впоследствие са идентифицирани около 100 случая на дифалия (двоен пенис) по рождение в медицинската литература. Удвояването на пениса засяга един на всеки 5-6 млн. деца, казват авторите на новото проучване, публикувано в International Journal of Surgery Case Reports.

Детето е отведено на хирург на третия си месец от раждането, след като родителите забелязват подуване по скротума, както и малки издатини, наподобяващи малки пениси. По време на прегледа е установено наличието на хидроцеле (натрупване на течности около тестисите), както и два допълнителни израстъка. Единият се разпростира от корена на оригиналния пенис и има „главичка“ (glans penis) (т.е. структурата на върха на пениса или в клитора), докато другият се намира под скротума.

В случаи като този е особено важно да се отчетат както аспектите, свързани със здравословното състояние на пациента, така и различните етични проблеми. След консултация с най-разнообразни здравни експерти, детето е подложено на хирургическа операция, при която хидроцелето и двата излишни пениса са отстранени. Подобни случаи се нуждаят от тясно специализирани хирурзи, тъй като всеки е различен, а при някои от тях може да се наложи и реконструкция на пикочния канал.

Операцията е била успешна и при направения преглед една година по-късно не са установени странични ефекти.

Въпреки че сегашният случай е уникален (поне доколкото ни е известно), дифалията е наблюдавана и преди. Тя може да бъде генетично състояние, но доказателствата показват също така, че лекарствата или инфекциите по време на бременността също могат да изиграят роля. Наличието на повече от един пенис не е опасно и често допълнителният орган не прави нищо друго, освен да се пречка. Дифалията обаче се асоциира и с други проблеми по рождение, които изискват лекарска намеса (включително проблеми в храносмилателната система и пикочния канал).

За съжаление, бебетата с гореспоменатите родилни дефекти живеят по-кратко от средностатистическия човек. Ето защо медицинският екип, отговорен за детето с трифалията, е поискал да прегледа детето отново, когато навлезе в пубертета и преди да сключи брак. Въпреки това изглежда, че при него не се наблюдават други проблеми и най-вероятно то ще води дълъг и нормален живот.

Източник: IFLScience