В понеделник френската биотехнологична компания Valneva съобщи, че резултатите от Фаза 3 на изпитанията на нейния кандидат за ваксина срещу COVID-19 (VLA2001) са положителни, предава Ройтерс.

След като тестват продукта върху 4012 участници на възраст 18 и повече години на 26 тестови места във Великобритания, специалистите установяват че ваксината предизвиква по-силен имунен отговор и по-малко странични ефекти от тази на AstraZeneca.

Valneva е сред малкото разработчици на ваксини, които провеждат своите тестове, сравнявайки резултати с тези на вече одобрена от регулатора Covid ваксина, вместо да дава плацебо на част от доброволците, тъй като различните ваксините стават все по-достъпни, допълва БНР. "Тези резултати потвърждават предимствата, често свързани с инактивираните ваксини (съдържащи мъртви микроорганизми със запазена антигенна структура)", каза главният изпълнителен директор на Valneva Томас Лингелбах, добавяйки, че компанията вярва, че това ще има важен принос в борбата срещу Covid-19.

Френската биотехнологична компания също така заяви, че се подготвя за изпитвания при деца на възраст от 5 до 12 години и за спонсорирано от Valneva проучване за оценка на ефективността на ваксината VLA2001 за тези, които се нуждаят от бустерна ваксинационна доза.

Valneva разширява изпитанията на своя кандидат за Covid ваксина VLA2001 и продължава преговори с Европейската комисия за потенциален договор.