Индийския национален съвет по медицински изследвания (ICMR) проведе успешно клинични тестове на първото в света противозачатъчно за мъже, което се инжектира, пише The Hindustan Times. В момента то очаква одобрение от местната администрация по лекарствата и ако това се случи, до 6-7 месеца ще започне да бъде произвеждано.

„Продуктът е готов. Остава единствено да бъде одобрен от регулаторите. Тестовете приключиха, включително доста продължителната фаза 3 на клиничните изпитания, при която от общо 303 кандидати постигнахме 97.3 процента успех“, коментира ръководителят на изследванията д-р Р. С. Шарма от ICMR.

Продуктът, наречен RISUG (обратимо и контролирано спиране на спермата), има ефективност 13 години и на практика представлява алтернатива на хирургическата васектомия. След като лекарите бият местна упойка на мъжа, те му инжектират полимера директно в семепровода – малките каналчета извън тестиса, които транспортират семенната течност към еякулаторния канал и пениса преди „големиямомент“.

Въпреки че идеята за инжекция в скротума не звучи особено примамливо, изследователите се надяват, че след време RISUG ще стане по-популярна от васектомията.

Източник: IFLScience